Baloldali politikusok internet-hozzáférést adnának az elítélteknek

Baloldali politikusok internet-hozzáférést adnának az elítélteknek

Több százan aláírták azt a nyílt levelet, melyben arra kérik a francia miniszterelnököt, hogy biztosítson internet-hozzáférést a börtönben raboskodó elítélteknek, az aláírók között több baloldali politikus is van.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. OKTÓBER 1. 14:08

Nyílt levélben fordult több mint hatszáz ember a francia kormányfőhöz, Élisabeth Borne-hoz, arra kérve a miniszterelnököt, hogy biztosítsa a börtönben raboskodó elítélteknek az internet használatát. Az indoklás szerint a világháló manapság megkerülhetetlen, az élet minden területén jelen van, ráadásul a kormány a közelmúltban prioritássá tette a digitális megosztottság elleni küzdelmet is. A levél aláírói felhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg több mint hetvenezer állampolgár teljesen el van zárva az internettől, jelenleg ugyanis ennyi a franciaországi börtönökben raboskodó elítéltek száma és az érvényben lévő szabályok szerint számukra nem lehetséges a világhálón való szörfözés.

A levél aláírói úgy vélik, hogy az internet-hozzáférés biztosítása különösen fontos lenne a foglyok társadalomba történő visszailleszkedésének elősegítése és a digitális szakadék csökkentése érdekében.

A nyílt levél 643 aláíró között vannak tanárok, szociális munkások, igazságügyi dolgozók és fogvatartottak is, ám ez nem minden, ugyanis néhány politikus is aláírta a kérvényt. Egytől egyig baloldali politikusokról van szó, név szerint Ségolène Amiot és Ugo Bernalicis, ők mindketten a Jean-Luc Mélenchon által vezetett Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt tagjai, aláírta továbbá a nyílt levelet Arthur Delaporte szocialista képviselő is.

Nem ez az első megdöbbentő eset a franciaországi börtönökkel kapcsolatban, augusztusban nagy felháborodást keltett, amikor kiderült, hogy az ország második legnagyobb börtönében, a Fresnes nevű településen lévő intézetben július végén valóságos bulihangulatot teremtettek az elítéltek számára. Volt úszómedence, gokartpálya és lakoma is, külső szemlélőként azt hihette az ember, hogy nem is börtönben van, hanem egy jó hangulatú rendezvényen. Az Éric Zemmour által alapított és vezetett Reconquete (visszahódítás) nevű párt tagja, Damien Rieu azt firtatta a börtönben készült felvételek láttán, hogy vajon mit szólnának az áldozatok hozzátartozói, ha látnák, hogy szeretteik hóhérai önfeledten gokartoznak a rácsok mögött.

Az egész napos rendezvényen ugyanis olyan rabok is részt vettek, akiket emberölésért és nemi erőszak miatt ítéltek börtönbüntetésre, ezért rendkívül sok kritika érte Éric Dupond-Moretti igazságügyminisztert, aki leszögezte, hogy senki nem informálta őt a börtönben teremtett vidámparki körülményekről, amit a miniszter botrányosnak nevezett. A miniszter a Twitteren bejelentette, hogy a börtönben készült megdöbbentő felvételek elterjedését követően azonnali vizsgálatot rendelt el, hozzátéve, hogy a gokartozás biztosan nem tartozik bele a rabok reintegrációjába.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

elisabteh borne, france, internet access, left-wing politicians, open letter, prisoners