Berlin zöldpárti alpolgármestere szerint azoknak is fizetnie kellene a tömegközlekedésért, akik nem használják

A városvezető egyfajta szolidaritási illeték kivetésén gondolkodik. Az egyik ellenzéki párt azonnal elutasította az ötletet.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 23. 14:44

Minden berlininek fizetnie kellene a tömegközlekedésért, kivétel nélkül – ez Bettina Jarasch német zöldpárti politikus, Berlin alpolgármesterének terve. A környezetvédelemért, mobilitásért, fogyasztóvédelemért és klímavédelemért felelős szenátor kötelezné a város határain belül élőket arra, hogy vásároljanak egyfajta „szolidaritási” havi jegyet a helyi tömegközlekedésre, függetlenül attól, hogy igénybe veszik-e a szolgáltatást vagy sem, írja a Bild.

A hírről ugyancsak beszámoló Breitbart cikke szerint a városvezető 20 euró körüli kötelező díjat szeretne bevezetni. „Egyre inkább egy havi 15-20 eurós szolidaritási illetékben gondolkodom minden berlini számára” – idézi a portál a politikust, aki a terveket azzal indokolja, hogy azzal nőnének a tömegközlekedési szolgáltatások bevételei, miközben az egyéni felhasználók számára alacsonyan maradhatnának az árak.

A német fővárosban ugyanis június eleje óta egységesen 9 euróért lehet venni olyan bérletet, amely az összes tömegközlekedési eszközre érvényes. Ezt a növekvő infláció és az energiaárak miatt vezették be. Jelen állás szerint augusztus végéig lehet venni ilyen csökkentett árú bérleteket.

A szenátusi adminisztráció által megrendelt belső számítások szerint a szolidaritási adóból nagyjából 544 millió és 1,031 milliárd eurónyi bevétel származhatna évente.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió azonnal elutasította az ötletet. A párt szóvivője szerint a lépés csak még jobban sújtaná az átlagembereket, akik a növekvő infláció miatt már így is megélhetési válsággal küzdenek.

„Jó, ha a 9 eurós jegy elgondolkodtatja a szenátust. Ez azonban nem vezethet újabb plusz terhekhez, különösen nem a vágtató infláció idején”

– mondta a szóvivő, aki szerint a közlekedési vállalat társfinanszírozása újabb bizonytalanságokhoz vezetne.

„Az SPD, a Zöldek és a Baloldal nem teheti egyre drágábbá Berlint”.

– húzta alá a szóvivő.

NAGYVILÁG

Címkék:

berlin, germany, public transport, tax