Bevallotta a BLM társalapítója, hogy partikra használták a szervezet 6 milliós kastélyát

Fordulatot vett a Black Lives Matter nonprofit szervezetnek szánt adományokból – titokban – vásárolt 6 millió dolláros Los Angeles-i kastély körül kirobbant botrány. A szervezet társalapítója elismerte, hogy nem mondott igazat korábban és személyes célokra használták az ingatlant.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 10. 14:27

2020-ban 10,6 milliárd dollárt ajánlottak fel a Black Lives Matter (BLM) mozgalomhoz kapcsolódó ügyeknek és szervezeteknek. A BLM vállalati adományozói között szerepelt az Amazon, a Gatorade, a Microsoft, a 23andMe és a Tinder, míg a kedvezményezettek között ott volt a kis létszámú Unicorn Riot gerillamédia és a jelentős méretű Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGNF) is. Az továbbra is rejtély, hogy mi történt ezekkel a pénzekkel, hiszen soha nem készült pénzügyi ellenőrzés. Ha azonban megnézzük egyetlen BLM-hez kapcsolódó szervezet – a BLMGNF – tapasztalatait, betekintést nyerhetünk abba, hogy mi történhetett. Az alapítvány története valóban figyelemre méltó.

A BLMGNF több mint 90 millió dollárt kapott 2020-ban, George Floyd meggyilkolásának évében. A New York Post szerint 2020 végére a csoport hozzávetőlegesen 60 millió dolláros egyenleggel rendelkezett, miután 8,4 millió dollárt költött meghatározatlan kiadásokra és költségekre, és 21,7 millió dollárt kötött le a helyi szervezeteknek.

Nem sokkal később bombaként robbant a botrány, amikor a #BLM10 néven ismert csoport nyilvánosan bírálta a BLMGNF-et a „pénzügyi átláthatóság, a döntéshozatal és az elszámoltathatóság” hiánya miatt. „Legjobb tudomásunk szerint a legtöbb tagozat a 2013-as indulás óta alig vagy egyáltalán nem kapott pénzügyi támogatást a BLMGNF-től” – állította a #BLM10 szóvivője nyílt levelében. Jogosan vetődött fel tehát a kérdés, hogy mire költötte a szervezet a pénzt, ha nem a mozgalom tagozatainak támogatására.

Indiana, Connecticut, Maine, Maryland, New Jersey, Új-Mexikó, Észak-Karolina és Virginia már visszavonta a BLMNGF jótékonysági bejegyzését, míg Kalifornia és Washington azzal fenyegetőzik, hogy a nonprofit szervezet vezetőit személyesen vonják felelősségre a pénzügyi átláthatóság hiánya miatt.

Patrisse Cullors, a BLM társalapítója – aki azóta lemondott a vezetői tisztségről – most újabb fordulatot hozott a feketejogi mozgalom botránysorozatába. A nő ugyanis elismerte, hogy személyes célokra használják azt a Los Angeles-i luxusingatlant, amelyet a szervezet 6 millió dollártért vásárolt teljes titokban. A kastélyban egyébként hat hálószoba, buliszoba, úszómedence és irodahelyiség is található. A kúria vásárlására csak néhány hónapja derült fény.

Az első vádakat még hevesen tagadta a társalapító és rasszizmusnak nevezte, hogy pénzügyi elszámolást kértek tőle, a napokban azonban bevallotta, hogy korábban a kastély adott otthont többek között születésnapi partiknak és a Biden elnök beiktatását ünneplő rendezvényeknek is.

A Black Lives Matter mozgalom társalapítóját rengeteg kritika érte belső körökből is, mert sokak szerint a hivalkodó életmód ellentmond a társadalmi igazságosság missziójának, amelyet a BLM (elméletileg) képvisel. Bár a mozgalom rengeteg adományt kapott, Michael Brown családja – akinek megölése miatt indult eredetileg az életvédő mozgalom – nem kapott segítséget a BLM-től.

NAGYVILÁG

Címkék:

blm, money, usa