Börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték Macron volt miniszterét

Börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték Macron volt miniszterét

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott az ex-miniszter bizalommal való visszaélés és hamisítás miatt. Ráadásul nem ez az egyetlen ellene folyó jogi eljárás. A politikus az ítélethirdetést követően bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 29. 16:34

Bajban van Emmanuel Macron kormányának egykori tagja, a volt kis- és középvállalkozásokért felelős miniszter, Alain Griset, A politikust egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 5000 eurós pénzbüntetésre ítélte, valamint három év évre eltiltotta minden választható tisztségtől a lille-i bíróság a bizalommal való visszaélés és hamisítás miatt.

A France Bleu nevű lap cikkéből kiderül, hogy az ítélet enyhébb annál, mint amit az ügyész május 25-én kért. A vád eredetileg egy év felfüggesztett börtönbüntetést, legalább 80 000 euró pénzbüntetést és 3 év eltiltást szeretett volna. A döntést azzal indokolta a bíróság elnöke, hogy figyelembe vette az előzmények hiányát és azt, hogy a pénzt visszaszolgáltatta Griset.

A lap felidézi, hogy az egykori politikus 2019-ben a saját megtakarítási számlájára tett 130 000 eurót, ami nem az övé volt, hanem az általa elnökölt Északi Kézműves, Kereskedelmi és Szolgáltató Szövetségé. Május 25-i meghallgatásán azt hozta fel mentségként, hogy jóhiszeműen járt el, mindent a szövetség javára tett, amelynek a létrehozásában 30 évvel ezelőtt személyesen közreműködött.

Griset kifejtette: úgy vélte, hogy a szóban forgó 130 000 euró megsokszorozásának a leggyorsabb és leghatékonyabb módja az volt, hogy egy, a saját nevére szóló úgynevezett részvénymegtakarítási terv elnevezésű értékpapírt vásárolt a szövetkezet pénzén. A tőzsdei értékpapír olyan megtakarítási termék, amely lehetővé teszi francia vagy európai vállalatok részvényeinek megszerzését, miközben kedvező adózási előnyöket biztosít. Az ellene felhozott vádakra, a hamisításra és bizalommal való visszaélésre azt mondta a volt miniszter, hogy a szabálysértés ügyetlenkedés miatt történt, nem állt szándékában sem csalni, sem titkolózni.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen bírósági ügy Macron volt politikusa ellen. 2021 decemberében fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért a vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel egy jelentős összeget. A politikus a történtek miatt lemondott miniszteri posztjáról.

Sajtóértesülések szerint az egykori miniszter nem érzi magát bűnösnek a mostani ügyben, ezért bejelentette, hogy fellebbez a bíróság döntése ellen.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

alain griset, forgery, france, justice, suspended sentence