Botrány Hollandiában, Mark Rutte fejét követelik

Botrány Hollandiában, Mark Rutte fejét követelik

Az emberek lemondásra szólítják fel a holland miniszterelnököt, miután egy parlamenti vizsgálat megállapította, hogy a kormány a profitot választotta az emberek helyett a groningeni gázbotrányban.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 3. 15:04

A De Telegraaf című napilap által nemrégiben közzétett közvélemény-kutatásban a válaszadók elsöprő 83 százaléka úgy véli, hogy Mark Rutte holland miniszterelnöknek le kellene mondania, miután egy parlamenti vizsgálat megállapította, hogy kormánya a profitot az emberek érdekei elé helyezte, és évekig figyelmen kívül hagyta a groningeni gázkitermelés kockázatait, ami nyomorúságot okozott a térségben élőknek.

Emlékezetes, a Rutte-kormány engedélyezte, hogy olyan multinacionális vállalatok, mint a Shell és az ExxonMobil földgázt termeljenek ki a Groningen tartományban található gázmezőn – ami mellesleg Európa egyik legnagyobbika. Előtte azonban súlyosan alábecsülte mindennek a közösségre gyakorolt pusztító hatását.

A jelentés az energiaipari óriáscégek évtizedek óta folytatott tevékenységének kétéves vizsgálata után készült és megállapította, hogy a lakosokat évtizedeken át „strukturálisan figyelmen kívül hagyták”, és ezzel „katasztrofális következményeket” okoztak.

A gázóriások tevékenysége számos olyan geológiai következménnyel járt, amelyek miatt több ezer otthon került veszélybe.

„A groningeni gázkitermelés annyira sikeres és jövedelmező volt a holland kormány, a Shell és az ExxonMobil számára, hogy kevés figyelmet fordítottak a hosszú távú kockázatokra és a káros hatásokról szóló egyre növekvő jelzésekre, amelyekkel a groningenieknek szembe kellett nézniük”

áll a jelentésben, amely kártérítési rendszert javasolt az érintettek számára. Minden másképp is alakulhatott volna ha a helyiekre korábban hallgatnak- áll a jelentés elején. „Most a gázkitermelés egy példátlan rendszerszintű kudarcba torkollott, amelyben mind az állami, mind a magánszereplők elhanyagolták kötelességeiket.” – olvasható a közel kétezer oldalas, rendkívül kritikus dokumentumban.

Nem hagyta szó nélkül a jelentést Mark Rutte sem:

„Ezek kemény és fájdalmas következtetések” – mondta egy sajtótájékoztatón a jelentés megállapításaira reagálva a miniszterelnök és hozzátette, hogy ezek a jelentések „világossá teszik, hogy sokat kell tenni a térség megsegítése és remélhetőleg a bizalom helyreállítása érdekében”.

Úgy tűnik azonban, hogy a kormány válasza nem sokat tett a választók nagy többségének megnyugtatására: egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatásban a válaszadók 83 százaléka követelte Rutte és a kormány vezető tisztségviselőinek lemondását az ügy miatt.

„Rutte és a társai azonnal mondjanak lei! Szánalmasan megbuktak, és nem vették komolyan a groningeni embereket. Sokkal hamarabb helyre kellett volna hozniuk a károkat” – mondta egy szavazó a De Telegraafnak. „Botrányos, ahogy a groningeni emberekkel bánnak. A kabinet lemondása bizonyára jó gesztus lenne, de Rutte-nak egyáltalán nincs erre szándéka, hátat fordít, mint mindig” – tette hozzá egy másik.

Egy harmadik pedig kijelentette, hogy a Rutte-kormányok rengeteg nyomorúságot okoztak már és új választásokat követelt. Úgy véli, hogy a kabinetbe és a közigazgatási kultúrába vetett bizalom teljesen eltűnt Hollandiában. A vezető politikusok egyébként régóta alábecsülték a problémák súlyosságát és sürgősségét. Amikor 2018 körül világossá váltak a veszélyek, Rutte többször is ellátogatott Groningenbe, és részt vett különböző fórumokon, meghallgatta a helyiek panaszait, de nem foglalkozott vele – legalábbis ezt állapította meg a jelentés.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

gas company, mark rutte, money, netherland