Brutális elszegényedési hullám söpör végig Németországon

Brutális elszegényedési hullám söpör végig Németországon

A legutóbbi szegénységi jelentés szerint 13,8 millió ember él az átlagjövedelem hatvan százalékánál kevesebből. Soha nem volt még ennyi elszegényedett ember Németországban.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 4. 14:40

Új csúcsot ért el a szegények aránya Németországban. A legutóbbi szegénységi jelentés szerint 13,8 millió ember él az átlagjövedelem hatvan százalékánál kevesebből. Csak az elmúlt két évben mintegy hatszázezer emberrel bővült a szegények köre. Ulrich Schneider, a Paritätischer Gesamtverband nevű szociális szervezet ügyvezető igazgatója szerint megdöbbentők az új adatok, azok ugyanis azt mutatják, hogy

„Soha nem mértek még magasabb értéket a hivatalos mikrocenzus alapján, és soha nem terjedt még a szegénység olyan gyorsan az utóbbi időben, mint a világjárvány idején.”

Az egekben lévő infláció miatt pedig a szakember arra figyelmeztetett, hogy a helyzet csak romlani fog a közeljövőben. A szegénység hivatalos meghatározása alá tartozók aránya a teljes népességen belül rekordot jelentő 16,6 százalék.

FORRÁS: Paritätischen Gesamtverbands

Az elszegényedés drámai az egyedül élők körében, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járvány okozta szigorú intézkedéseket. Itt a bizonytalan jövedelműek aránya csaknem kilenc százalékról 13,8 százalékra nőtt. De a nyugdíjasokat (17,9 százalék) és a gyermekeket (20 százalék) is sokkal jobban érinti a szegénység. Fontos megjegyezni, hogy a szegénység pusztán egy arányszám, amely meghatározza az alacsonyabb jövedelmi szegmensbe tartozók arányát.

FORRÁS: Paritätischen Gesamtverbands

Az Alternative für Deutschland (AfD) ellenzéki párt szerint egyértelműen a kormány elhibázott válságkezelése súlyosbítja az egyébként is gödörben vergődő gazdaságot. Mariana Harder-Kühnel szóvivő úgy véli, hogy

a kormány politikája láthatóan meghozza gyümölcsét. A nyugdíjasok, a gyermekek és az egyedül élők körében a szegénységben élők száma magasabb, mint valaha. És ez nem véletlen: a Zöldek, az SPD és az FDP nemhogy nem tesznek semmit az elszabadult infláció ellen, hanem mesterségesen súlyosbítják azt egyre magasabb járulékokkal és adókkal, valamint egy olyan energiapolitikával, amely nem fenntartható és még annyira sem megfizethető. Például a még működő atomerőművek indokolatlan leállítása biztosítja, hogy az áramárak legkésőbb decembertől ismét meredeken emelkedni fognak”

– mondta a párt szóvivője, majd hozzátette hogy a legnagyobb probléma azzal van a kormány hibás politikája kapcsán, hogy a társadalom egyik legfőbb magját érinti a legsúlyosabban.

„A nyugdíjasokat, akik az elhibázott nyugdíjpolitika miatt már most is kénytelenek bizonytalan foglalkoztatással vagy visszaváltható üvegek gyűjtésével a víz felett tartani a fejüket. A családokat, akik alig engedhetik meg maguknak, hogy gyermeket vállaljanak, vagy az vállalkozókat, akiknek hatalmas adóterhekkel kell megküzdeniük”.

Az AfD szerint tekintettel a sorozatos energia-, üzemanyag-, élelmiszer- és bérleti árrobbanásra, valamint az egyre növekvő adóterhekre, a szegénységben élők aránya a jövőben tovább növekedhet.

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, poor record, poorness