Brutális károkat okoznak az autósoknak a radikális klímavédők

Brutális károkat okoznak az autósoknak a radikális klímavédők

Egy pillanatra sem nyugodhatnak meg a berlini autósok, akiket új, életveszélyes módszerekkel terrorizálnak a klímaaktivisták. Ráadásul a politikai intézkedések is egyre inkább ellehetetlenítik az autósokat.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 14. 16:02

Egyre több berlini autós nem tud reggelente munkába vagy orvoshoz menni, mert az önjelölt „klímavédők” válogatott módszerekkel tesznek tetemes kárt a kocsikban. A berlini rendőrség 2021 novembere óta több mint 600 bejelentést számolt össze károsultaktól. A be nem jelentett esetek száma valószínűleg jóval magasabb.

Az utóbbi hónapokban már az lett a bevett szokás, hogy kiszúrják az autók kerekeit. Ráadásul az ezért felelős csoport, nem is titkolja a felelősségét és egy levelet hagynak a szélvédőkön, amelyeket úgy írnak alá, hogy „Abroncsoltók” – így akarják felhívni a figyelmet arra, hogy az autók szennyezik a levegőt.

„Figyelem – az üzemanyagzabáló autójuk halálos. A belvárosi területeken ilyen járművel közlekedni hatalmas következményekkel jár másokra nézve” -írják a levelekben.

Nem csak a nagyobb motorokkal hajtott autókat rongálják meg az önjelölt igazságosztók, hanem a kisebb teljesítményű motorokkal ellátott kocsikat is. Az alsó középkategóriás autók, például az Audi Q3-as tulajdonosai is érintettek, erről egy Berlin-Weißensee-i középosztálybeli üzletember számolt be a Junge Freiheit című hetilapnak. Elmondta, hogy nem tudott megjelenni egy fontos munkatalálkozón, mert a aktivisták kiszúrták az autója kerekeit.

Ráadásul még a jól látható gyerekülések sem akadályozták meg a szélsőségeseket abban, hogy óriási kárt okozzanak az autóban, nem beszélve arról, hogy a rongálás előtti napon éppen sürgősen orvoshoz kellett vinni a férfi egyik kisgyermekét. Elmondása szerint bele se mert gondolni abba, hogy mi történt volna, ha éppen aznap teszik tönkre a kocsi abroncsait.

A férfi azt is elmondta, hogy természetesen jogi útra terelte a dolgot, néhány hét múlva azonban azt a választ kapta a hatóságtól, hogy megszüntették a nyomozás.

Az autósok már hónapok óta szenvednek az „Utolsó Generáció” nevű szélsőséges klímavédő szervezet akcióitól is, akik rendszeresen eltorlaszolják az utakat, hatalmas forgalmi dugókat okozva ezzel országszerte – például azzal, hogy odaragasztják magukat az úttesthez. Azon túl, hogy ezzel a saját életüket is veszélyeztetik, a radikális klímavédők ezekkel az akciókkal mások életével is játszanak, hiszen ha a tűzoltók, vagy a mentők, esetleg a rendőrök nem érnek ki egy helyszínre időben, az végzetes következményekkel járhat. Ahogy arról a V4NA nemrég beszámolt, az egyik ilyen aktivista egy dokumentumfilmben megvédte a szélsőséges szervezetet és azt mondta, hogy a nemes cél érdekében megéri kockáztatni.

“Egy dologra mindig felkészülök lelkileg, legalábbis a tudatalattimban, hogy valaki meg fog halni a közlekedési dugóban. De ezt muszáj megkockáztatnunk”

– jelentette ki a klímavédő Benedict Bartsch filmrendező dokumentumfilmjében, majd így folytatta:

“A kérdés az: mi a jobb? Nem tiltakozni és elfogadni, a fosszilis üzletet, vagy megpróbálni valamit, ami átalakíthatja a társadalmat, amivel lelassíthatnánk a klímakatasztrófát?”.

Bläul az Utolsó generáció szervezet egyik legismertebb klímatüntetője. Tavaly augusztusban a svédországi Stockholmban egy forgalmi dugót okozó akcióval szerzett hírnevet, amely után az ottani hatóságok 16 napra bebörtönözték. Emellett többször állt már bíróság előtt.

Sajnos már volt arra példa Németországban, hogy a klímatüntetők akciója szerepet játszott abban, hogy nem sikerült megmenteni egy bajbajutott életét.

Ősszel agyhalottnak nyilvánítottak egy kerékpárost Berlinben, aki egy betonkeverővel ütközött. Sérüléseit enyhíteni lehetett volna, ha a mentőautókat nem akadályozzák az utat elzáró klímaaktivisták. A berlini tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy az A100-as autópályát elzáró klímatüntetők miatt érkeztek késve a mentőautók a baleset helyszínére. Az aktivisták a baleset idején néhány kilométerrel arrébb tüntettek.

Miután a hatóságok azt közölték, hogy a balesetet szenvedő nőnél beállt az agyhalál, az Utolsó generáció közleményt adott ki, amiben elhárították a felelősséget, és gyűlöletbeszéddel vádolták azokat, akik szerint ők tehettek arról, hogy a mentő nem érkezett meg idejében a helyszínre. Azt is közölték, hogy folytatják akcióikat.

A berlini autósok életét azonban nem csak a radikális klímaaktivisták teszik rémálommá, hanem a politika is valóságos hadjáratot indított a járműtulajdonosok ellen. Amíg Bettina Jarasch közlekedésért felelős szenátor volt a német fővárosban, a parkolóhelyek tömegesen tűntek el, és a megmaradtakért a közlekedőknek most horribilis díjakat kell fizetniük.

A Zöldek nevű kormánypárt emellett a forgalmasabb utakat egysávos sugárutakká alakították át, a sáv felét a kerékpárosoknak adva. Itt azonban nem álltak meg a zöldpártiak: a zöldhullám helyett piroshullámot vezettek be a közlekedési lámpáknál.

NAGYVILÁG

Címkék:

cars, climate activists, germany