Csökken a felsőoktatásba vetett bizalom

Csökken a felsőoktatásba vetett bizalom

Sokba kerül, és a diákok nem kapják meg a sikerhez szükséges képzést – sokan így vélekednek a felsőoktatásról az Egyesült Államokban.

NAGYVILÁG 2024. JÚLIUS 12. 04:30

A Gallup és a Lumina Foundation közelmúltban végzett felmérése szerint az amerikaiak felsőoktatásba vetett bizalma jelentősen csökkent az elmúlt években. Most csak 36 százalékuk mondta azt, hogy „nagymértékben” vagy „eléggé” bízik a rendszerben. Ez a 2015-ös 57 százalékhoz képest jelentős csökkenést jelent, és felhívja a figyelmet az amerikai főiskolák és egyetemek értékével és irányával kapcsolatos növekvő szkepticizmusra, írja a Voice of Europe hírportál.

A felmérés rámutat, hogy minden különböző demográfiai csoportban – mint a nemek, az életkor és a politikai hovatartozás – megfigyelhetőek az aggodalmak a felsőoktatás helyzete miatt. Különösen figyelemre méltó a republikánusok körében az elmúlt évtizedben bekövetkezett drámai, 36 százalékpontos csökkenés, amely messze meghaladja a demokraták és a függetlenek körében tapasztalt csökkenést.

Sok amerikai a bizalomvesztés okaként a tandíj magas összege mellett, arról is beszámolt, hogy kétségeik vannak afelől, hogy a főiskolák valóban megfelelően felkészítik-e a diákokat a munkavállalásra.

Randy Hill connecticuti republikánus képviselő külön kiemelte

a diákok adósságterheit és az oktatás és a munkahelyi kilátások közötti érzékelhető szakadékot.

A felmérés azt az általánosabb véleményt is tükrözi, hogy a főiskola nem éri meg a befektetést: a válaszadók közel egyharmada a költségekkel kapcsolatos aggályokra vezette vissza bizalmatlanságát, 24 százalékuk pedig úgy érzi, hogy a diákok nem kapják meg a sikerhez szükséges képzést.

Ugyanakkor, míg a négyéves intézményekbe vetett bizalom csökkent, a felmérés szerint a kétéves képzésekbe vetett bizalom magasabb.

NAGYVILÁG

Címkék:

education, university, usa