Csökkennek az ingatlanárak a lövöldözések miatt

Csökkenti az ingatlanok értékét, ha egy környéken lövöldözés történt, és átlagosan kétszáz napnak kell eltelnie a lövöldözés után ahhoz, hogy az árak visszaálljanak a korábbi szintre, derült ki egy vizsgálatból.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 22. 11:21

Vania Ceccato és kollégája, Mats Wilhelmsson professzor a 2017-2019 közötti stockholmi lövöldözések helyszínei és az ingatlaneladásokra vonatkozó statisztikák összevetésével megállapította, hogy egy lövöldözés után a lakások értéke 60-200 ezer svéd koronával (5-18 ezer euróval) is csökkenhet.

„Ez talán kevésnek hangzik, de nem arról van szó, hogy kiszámoljuk, hány ember fizet majd kevesebbet egy otthonért. Érdekelt bennünket, hogy a lövöldözések hogyan befolyásolják az általános árakat” – mondta a professzor.

Vania Ceccato szerint akár 200 napba is beletelik, amíg a lakásárak visszatérnek a lövöldözés előtti szintre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lövöldözések negatív hatása teljesen eltűnik ezt az időszakot követően.

A kutatók szerint az embereket különböző módokon érintik a lövöldözések, azonban ha a félelem egy ilyen esemény után sokáig fennáll, azzal az emberek megbélyegzik a területet ami hosszú időn keresztül tapasztalható lesz a lakáspiacon.

A tanulmány szerint azonban az árcsökkenés mértéke a különböző területeken eltérő. Minél közelebb történik a lövöldözés Stockholm belvárosához, annál nagyobb a lakásárak csökkenése.

A lövöldözések és robbantások, mint amilyenek a legutóbbi erőszakhullám során Stockholmot is sújtották, hatással lehetnek a biztosítási díjakra is Mats Svensson, a Länsförsäkringar kárügyekért felelős üzletágvezetője szerint.

„Ha például egy robbanás után kár keletkezik egy ingatlanban, az költségekkel jár. Ha pedig egy területen nő a kockázat, akkor a díj is követi ezt”- mondja a férfi, aki hozzátette, hogy a biztosítási költségek emelkedéséhez hosszabb időn keresztül több eseménynek kell bekövetkeznie ugyanazon a területen.

Egy olyan területen, ahol sok autótűz van, a gépjármű-biztosítás költségei is emelkedhetnek. „Ha Ön olyan kockázatos területen él, ahol rendszeresek az autótüzek, akkor ezt figyelembe veszik a biztosítók, de nem ez a döntő tényező a biztosítási díj kiszámítása során” – mondta Mats Svensson.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, property, sweden