Döbbenetes jelentés készült a franciaországi bölcsődékről – videó

Döbbenetes jelentés készült a franciaországi bölcsődékről – videó

Több intézményben is gondatlanul bánnak a kicsikkel, alapvető szükségleteikben is korlátozzák őket, hogy kevesebbet kelljen velük foglalkozni. A verbális és fizikai bántalmazás sem ritka.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 13. 15:49

Aggasztó jelentést tett közzé a francia szociális főfelügyelőség (Igas) az országban működő bölcsődékről, az ellenőrzésre a kormány megbízásából került sor, miután tavaly júniusban egy lyoni magánbölcsődében meghalt egy 11 hónapos csecsemő, aki valamilyen maró anyagot nyelt le. Az üggyel kapcsolatban a bölcsőde egyik alkalmazottja ellen emeltek vádat, az Igas munkatársai pedig 36 köz-és magánintézményt kerestek fel országszerte, az általuk kiosztott kérdőíveket 5275 intézményvezető, 12 545 bölcsődei alkalmazott és 27 671 szülő töltötte ki, írja a Le Figaro.

A felmérésből kiderül, hogy több esetben is bántalmazták a gondozók a rájuk bízott kisgyerekeket: volt olyan eset, hogy kevesebb vizet itattak velük, hogy ne kelljen olyan sűrűn pelenkát cserélni, de olyan is előfordult, hogy órákig rajta hagyták a kicsiken a megtelt pelenkát. Volt, aki a vécén hagytak egyedül, de olyan is volt, hogy a síró gyermeket nem nyugtatták meg, hanem hagyták, hogy álomba sírja magát.

A jelentésben verbális és fizikai bántalmazásról is szó van, több esetben megalázták vagy sértegették a felnőttek a gyerekeket. Aki nem akart rendesen enni, annak befogták az orrát és, amikor levegőt akart venni és kinyitotta a gyerek a száját, beletömték az ételt. De olyan is előfordult, hogy fizikailag is bántalmazták a gyerekeket, meghúzták a hajukat vagy kikötözték őket a radiátorhoz. Egyes intézményekben a gyerekeket egy székhez kötözték egy hevederrel, hogy ne mocorogjanak evés közben.

A témáról szintén hírt adó BFMTV munkatársa, Margaux de Frouville elmondása alapján a fenti megdöbbentő dolgoknak két oka lehet: az egyik a személyzet megfelelő képzésének hiánya, a másik pedig a munkaerőhiány, mivel 10 ezer képzett alkalmazott hiányzik a szektorból. A munkaerőhiány matt sok esetben akár nyolc gyerek is jut egy emberre, ami meglehetősen megterhelő feladat.

A jelentés közzétételét követően a bölcsődei vállalkozások szövetsége (FFEC) bejelentette, hogy részletesen tanulmányozni fogja a dokumentumot és javaslatokat fog tenni annak érdekében, hogy a felsorolt mulasztások többé ne történhessenek meg. Twitter-bejegyzésük értelmében a bölcsődébe és az iskolába való beilleszkedés elengedhetetlen a gyermekek, a szülők, a testvérek és a többi gyermek számára.

Reagált a jelentésre Jean-Christophe Combe francia szolidaritási miniszter is, aki leszögezte, hogy amikor elrendelte a vizsgálatot az üggyel kapcsolatban, nem a szőnyeg alá akarta söpörni a dolgokat. Épp ellenkezőleg, átláthatóvá akarta tenni a helyzetet. A miniszter tisztánlátást ígért a helyzettel kapcsolatban és biztosította a szülőket és a szakmában dolgozókat, hogy gyorsan fognak cselekedni a helyzet javítása érdekében. A politikus elmondása alapján a francia kormány komolyan veszi a helyzetet és zéró toleranciát hirdetett a kisgyerekekkel szembeni erőszak elkövetői esetében.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, mistreatment, nursery, report