Drámaian megnőtt az illegális mecsetek száma Európában

Rómában az olasz terrorelhárítás által megfigyelt nem hivatalos mecsetek száma az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódott. Az alapvető iszlám tanításokat hirdető imahelyek egyre inkább behatolnak az olasz társadalomba.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 20. 07:53

Az olasz belügyminisztérium új jelentése szerint összesen 53 nem hivatalos muszlim imahelyet azonosítottak, amelyek pincékben és garázsokban találhatók városszerte, és amelyeket iszlamista tevékenység miatt megfigyelés alatt tartanak. Ez a szám az egy évtizeddel ezelőtti 30 nem hivatalos mecsethez képest emelkedett.

„Ezek a rejtett imahelyek azok, ahol az emberek radikalizálódnak, és ahol a hívők között álcázva rejtőznek azok a magányos sejtek, akik túl gyakran váltak a szent háború mártírjaivá”

– írja az olasz ll Tempo hírportál. Városszerte több mint száz ilyen rendszeres találkozóhelye lehet a muszlimoknak. A jelentés szerint a raktárakban és lakásokban található nem hivatalos imahelyeket a hírszerző ügynökségek a terrorfenyegetettség három szintjébe sorolják: „nincs kockázat”, „közepes kockázat” és „fokozott kockázat”.

Jelenleg a helyszínek több mint felét folyamatosan figyelik, mert közepes vagy magas kockázatúnak minősülnek. Az olaszországi terrorellenes műveletek gyakran magukban foglalják a dark web iszlamista propaganda és kommunikáció megfigyelését, a gyanús helyiségek lehallgatását, valamint a nem hivatalos mecsetekben az imámok által hirdetett szövegek és beszédek felülvizsgálatát.

A Fuori dal Coro olasz hírműsor által nemrégiben közzétett dokumentumfilmben beépített újságírók az ország különböző részein található nem hivatalos imahelyeket kerestek fel a ramadán egyhónapos ünnepe alatt, hogy értékeljék az igehirdetések jellegét és a megosztott tartalmakat. Az egyik újságíró felkereste az egyik ilyen helyszínt Milánóban, ahol a mecset egyik látogatója azzal dicsekedett, hogy „a Koránban az áll, hogy ki fogjuk irtani a zsidókat”.

Ezek a radikális iszlamisták azonban nem csak a zsidókat veszik célba. Arra a kérdésre, hogy a muszlimok hamarosan meghódítják-e a nyugati világot, a férfi így válaszolt:

„Igen, igen. Az első hely Olaszország lesz, mert Olaszország nagyon közel áll az iszlámhoz”.

Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy Olaszországban terrorgyanús személyeket vettek őrizetbe, többek között tavaly októberben, amikor egy egyiptomi és egy egyiptomi származású olasz állampolgárt azzal vádoltak, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai. Nemrégiben, április 8-án pedig az olasz hatóságok őrizetbe vettek egy tádzsikisztáni állampolgárságú férfit, aki az Iszlám Állam Horaszán nevű alcsoportjának feltételezett tagja, és aki Hollandiából próbált beutazni az országba. A férfit az Interpol az európai területen elkövetett terrortámadások tervezésében való feltételezett részvétel miatt körözte – írja a Remix News.

NAGYVILÁG

Címkék:

europe, Islam, italy