Egyre kevesebb demokrata hisz Istenben

Folyamatosan csökken a magukat vallásosnak tartó demokraták aránya. A Gallup felmérése szerint 24 év alatt 23 százalékkal csökkent a vallásos demokraták száma.

NAGYVILÁG 2023. SZEPTEMBER 28. 10:03

A magukat vallásosnak valló demokraták aránya több mint 20 százalékponttal csökkent 1999 és 2023 között az Egyesült Államokban – derült ki a Gallup friss felméréséből.

Amikor a Gallup 1999-ben először végzett felmérést a témában, akkor a demokraták 60 százaléka vallotta magát vallásosnak, míg a republikánusok 62 százaléka tartotta magát valamely vallás követőjének. Azóta a vallásos demokraták aránya 23 százalékponttal 37 százalékra csökkent.

„Ez idő alatt a magukat spirituálisnak, de nem vallásosnak valló demokraták aránya 14 százalékponttal nőtt, míg a magukat egyiknek sem vallók aránya megháromszorozódott” – állapította meg a felmérés.

Ugyanakkor nem történt jelentős változás a republikánusok vallásosnak vagy spirituálisnak való önmeghatározásában, és a függetleneknél is csak szerény változás történt. A republikánusok 61 százaléka vallásosnak vallja magát jelenleg, míg ez az arány 1999-ben 62 százalék volt.

Összességében az amerikaiak 47 százaléka vallja magát vallásosnak, 33 százalékuk tartja magát spirituálisnak, de nem vallásosnak, két százalékuk pedig mindkettőnek.

„A magukat vallásosnak valló amerikaiak számának csökkenése összhangban van a vallásosság és vallásgyakorlás más Gallup-mérések tendenciáival, különösen az elmúlt két évtizedben. A Gallup azonban meredekebb csökkenést dokumentált a formális vallásgyakorlásban (templomba járás és egyháztagság), mint az Istenbe vetett hitben és az imádságban” – áll a jelentésben.

A Gallup 2022 júniusában végzett felmérése szerint az elmúlt években a fiatal felnőttek és baloldaliak körében csökkent leginkább az Istenbe vetett hit.

„Ezek a csoportok tíz vagy több százalékpontos csökkenést mutatnak, ha a 2022-es adatokat a 2013-2017-es közvélemény-kutatások átlagához hasonlítjuk. A legtöbb más kulcsfontosságú alcsoportnál szerény csökkenés tapasztalható, bár a konzervatívoknál és a házas felnőtteknél lényegében nem történt változás” – állapította meg az említett felmérés.

„A legnagyobb csökkenést mutató csoportok egyben azok is, amelyek jelenleg a legkevésbé hisznek Istenben, köztük a liberálisok (62 százalék), a fiatal felnőttek (68 százalék) és a demokraták (72 százalék). A politikai konzervatívok (94 százalék) és a republikánusok (92 százalék) körében a legmagasabb az Istenben való hit, ami azt tükrözi, hogy a vallásosság az Egyesült Államokban a politikai megosztottság egyik fő meghatározója” – teszi hozzá a felmérés.

NAGYVILÁG

Címkék:

democrats, non-religious, united states of america