Emmanuel Macron jelentősen változtatna a migrációs politikán – videó

Emmanuel Macron jelentősen változtatna a migrációs politikán – videó

A francia államfő szerint a jelenlegi migrációs eljárás embertelen és nem hatékony, ezért meg kell reformálni, az erről szóló törvényjavaslatot 2023 elején terjeszti a parlament elé. A terv szerint gyorsabban integrálná a külföldieket és javarészt olyan vidéki településeken helyezné el őket, ahol megfogyatkozott a népesség.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 17. 06:03

Emmanuel Macron francia államfő úgy véli, hogy meg kell reformálni az ország migrációs politikáját, ami az államfő szerint embertelen és nem hatékony. A francia elnök a prefektusoknak tartott tájékoztató keretében jelentette be, hogy 2023 elején a parlament elé terjeszt majd egy, a menedékjogról szóló törvényjavaslatot, mellyel véget kíván vetni a jelenleg érvényben lévő abszurd migrációs politikának.

Az államfő elmondása alapján a francia migrációs politikával több probléma is akad, egyrészt nem hatékony, mert Franciaországban több az illegális bevándorló, mint sok szomszédos országban, másrészt embertelen, mert a migrációs nyomás miatt sok esetben nem megfelelő a bevándorlók fogadtatása.

A francia elnök azt is kiemelte, hogy sok esetben épp a legnagyobb nyomorban lévő bevándorló nőket és férfiakat helyezik a legszegényebb városrészekbe, ami tovább ront a helyzeten. Macron ezért úgy véli, hogy a migrációs eljárás rendszerének mielőbbi megreformálására van szükség annak érdekében, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen az ügyintézés. A francia elnök szerint az újításnak köszönhetően gyorsabban és jobban lehetne integrálni a bevándorlókat, különös tekintettel azokra, akiknek van nyelvismeretük és lakcímmel is rendelkeznek.

Az államfő a külföldi állampolgárok jobb területi elosztásáról is beszélt, véleménye szerint több bevándorlót kellene telepíteni azokra a vidéki településekre, ahol csökkenőben van a népesség, hozzátéve, hogy egyes helyeken már olyan súlyos a helyzet, hogy iskolabezárásokra is sor kerülhet. Macron úgy véli, hogy ezekben a régiókban sokkal jobbak lesznek a külföldiek befogadásának a feltételei, mintha olyan területekre helyeznék el őket, amelyek már amúgy is sűrűn lakottak és ahol tömeges gazdasági és társadalmi problémák koncentrálódnak. Hozzátette, hogy a francia nyelv elsajátítására és a szakképzésre is nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a jövőben a francia állam.

A francia elnök szót ejtett a bűncselekményt elkövető illegális migránsokról is, az ő esetükben javítani kíván a francia kormány a kitoloncolási politikán, valamint a külföldiek számára történő vízumokat is feltételhez kötnék. Emmanuel Macron elmondása alapján a francia kormánynak az a célja, hogy a vízumok megadását attól tennék függővé, hogy a szóban forgó külföldi ország mennyire hajlandó a közrendet megzavaró illegális bevándorlók anyaországba történő visszafogadására, vannak ugyanis olyan országok, amelyek megtagadják a Franciaországból kitoloncolt állampolgáraik hazatéréséhez szükséges konzuli igazolványok kiadását.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

asylum, draft law, emmanuel macron, france, immigration, reform