Európában mindennaposak a tüntetések, ahol az iszlám törvényeket követelik

A közel-keleti háborút már Németországban is megvívnák.

NAGYVILÁG 2024. OKTÓBER 17. 07:06

Az első hamburgi kalifátus-párti tüntetés az év elején nagy megdöbbenést és felháborodást váltott ki a német médiában, de most úgy tűnik, hogy a tüntetések rendszeressé válnak. A korábbi, az iszlám kalifátus németországi létrehozását támogató tüntetésekhez hasonlóan vasárnap este is több ezren vettek részt a saria törvények németországi bevezetését követelő tüntetésen. A videókon ismét iszlamisták tömegei kiabálták, hogy „Allahu Akbar”, és más iszlámpárti skandálásokat.

A tüntetések mögött álló Muslim Interaktiv csoport jelentése szerint ötezren vettek részt. A csoport Németországban aktívan szervez gyűléseket, többek között a Gázában zajló izraeli háború elleni tüntetéseken.

A korábbi tüntetéseket vállrándítással kezelték. Frank Schnabel hamburgi rendőrfőnök áprilisban azt mondta a ZDF-nek, hogy nem lát jogi alapot a szervezet betiltására. Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter is hasonlóan nyilatkozott, mondván, hogy a kalifátusra való felhívás politikailag abszurd, de nem büntetendő. Még figyelemreméltóbb, hogy Thomas Haldenwang, a német alkotmányvédelmi hivatal vezetője szintén lekicsinyli a problémát. A Remix News arra hívta fel a figyelmet, hogy ő ugyanaz a kémfőnök, aki fanatikusan ellenzi az Alternatíva Németországért (AfD) pártot, és aktívan, erősen politizálva szólalt fel a párt ellen.

A „Auslander Raus” („Külföldiek kifelé”) táncoló és éneklő német tinédzserek letartóztatással és masszív rendőri válaszlépésekkel szembesültek. A dal éneklésén videóra vett tizenévesek széles körű nyilvános boszorkányüldözéssel szembesültek, amelynek következtében elvesztették állásukat, és országszerte az újságok címlapjára kerültek. A leghíresebb esetben Sylt szigetén német baloldali politikusok többéves börtönbüntetést követeltek azok ellen, akiket magánrendezvényeken pusztán a dal éneklésén kaptak.

A Remix News azt írja, sokak számára a németországi kalifátus gondolata talán nem is hangzik olyan abszurdnak. Németország muszlim lakossága várhatóan gyorsan növekszik, és azok számára, akik az iszlám egy keményvonalas formáját vallják, a Korán fundamentalista értelmezése és a magasabb születési arányszám miatt valószínűleg még gyorsabb lesz a népességnövekedés.

A Hamburgban látott típusú erőteljes tüntetések is arra szolgálhatnak, hogy még több muszlimot toborozzanak a soraikba, különösen, hogy a hatóságok azt mutatják, nincs hatékony eszközük az ilyen tüntetések lefújására.

A saría bevezetésére irányuló felhívást azonban, amely elméletileg veszélyeztetné Németország demokratikus alkotmányos rendjét, a vezető politikusok nevetve és vállat vonva fogadják. Eközben a német határok lezárására és a bevándorlás drasztikus csökkentésére irányuló felhívásokat az állambiztonsági szolgálatok szinte terrorista fenyegetésként kezelik. Amint arról a Remix News korábban beszámolt, a Pew Research már most azt jósolja, hogy 2050-re akár 75 millió muszlim is élhet Európában. A tekintélyes kutatócég megjegyezte, hogy Németországban ez a szám elérheti a 17,4 millió muszlimot. Az elkövetkező évtizedekben az erejük növekedhet, és komoly politikai befolyásuk lehet az olyan országokban, mint Németország. Ez azt jelenti, hogy az ilyen tüntetések nemcsak egyre gyakoribbá válhatnak, hanem szavazóblokkokkal és politikai hatalommal is párosulhatnak. Az a tény, hogy Németország most nyíltan fegyvert küld Izraelnek a közel-keleti monumentális konfliktusok közepette, csak további, a nemzet ellen irányuló terrortámadásokat táplálhat.

A német politikusok továbbra is lekicsinyelhetik ezeknek a kalifátus-tüntetéseknek a kérdését, a tömeges bevándorlásból eredő különféle más társadalmi bajokkal együtt, de ezek csak rosszabbodni fognak. Az adatok és a trendek mind ebbe az irányba mutatnak. A kérdés már csak az, hogy ugyanezek a politikusok és biztonsági szolgálatok milyen keményen fognak fellépni azokkal szemben, akik rámutatnak ezekre a tendenciákra, és különösen azokkal szemben, akik aktívan ellenzik azokat.

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, islam extremism, migrant