"Európai szintű paktumra van szükségünk a partraszállások és a migrációs útvonalak kezelésére"

Azok az emberek, akik jogosultak rá, partra szállhatnak, mi gondoskodunk azokról, akik humanitárius problémák miatt érkeztek az országba, a többieknek azonban a hajókkal vissza kell térniük az olasz felségvizeken kívülre, és annak az államnak kell átvennie a felügyeletüket, amelyben regisztrálták a hajót, ami felvette őket – jelentette ki Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 7. 16:10

Az olasz belügyminiszter, Matteo Piantedosi engedélyt adott 357 gyerek és egészségügyi problémákkal küzdő migráns partraszállásához Catania kikötőjében. Az illegális bevándorlókat az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet Geo Barents nevű hajójáról engedték le. A partra szállási műveletek befejeztével 215 illegális bevándorló maradt a fedélzeten. Az Orvosok Határok Nélkül kijelentette, hogy a fedélzeten tartózkodó 572 személy között három terhes nő és több mint 60 kiskorú van, akik közül 56 kísérő nélkül utazik.

Eközben a Sos Humanity közölte, hogy a Lazio Regionális Közigazgatási Bírósághoz fordul a Cataniában folyó műveletekkel kapcsolatos kormányzati intézkedések ellen. Ugyanis a szervezet Humanity 1 elnevezésű hajója még mindig a cataniai kikötő keleti mólójánál horgonyoz. A fedélzeten a német civil szervezet becslései szerint még mindig körülbelül 24 ember van, miután 155 olyan migráns szállt partra, akik megfeleltek a belügyminisztérium által meghatározott kritériumoknak, azaz várandósak, betegek vagy kiskorúak voltak.

„Ma Joachim Ebeling kapitányunkkal felvették a kapcsolatot a hatóságok, hogy hagyja el a kikötőt a 24 túlélővel. A kapitányunk válaszolt az e-mailre, és elmagyarázta, hogy ezt nem teheti meg, és hogy itt maradunk a túlélőkkel, amíg partra nem szállítják őket” – jelentette a Sos Humanity civil szervezet.

„Egy mentési művelet csak akkor tekinthető befejezettnek, ha minden túlélő biztonságos helyen partra szállt. Az olasz hatóságok által javasolt szelektív és részleges partra szállás nem tekinthető jogszerűnek a tengerjogi egyezmények értelmében” – ezt az Orvosok Határok Nélkül szervezet közölte, majd hozzátették, hogy „a nemzetközi jog szerint a hajó nem felelős a túlélők fedélzeten való elhelyezéséért, ha alternatív megoldások lehetségesek. Ezenkívül a felelős kormánynak minden szükséges intézkedést meg kell tennie annak érdekében, hogy a túlélők a lehető legrövidebb ideig maradjanak a fedélzeten, a tengeren kimentett személyek kezeléséről szóló iránymutatásoknak megfelelően”.

A már az olasz kikötőkben vesztegelő hajók mellett két másik NGO-hajó is az olasz partoknál várakozik. A német Rise Above 90 emberrel, és a norvég Ocean Viking 234 migránssal a fedélzetén.

„Azok az emberek, akik jogosultak rá, partra szállhatnak, mi gondoskodunk azokról, akik humanitárius problémák miatt érkeztek az országba annak ellenére, hogy a menekültek támogatásának kötelezettsége azt az államot terheli, ahol az adott hajók regisztrálva vannak. A többieknek vissza kell térniük az olasz felségvizeken kívülre, és annak az államnak kell átvennie a felügyeletüket, amelyben regisztrálták a hajót. Határozottan ki fogunk állni ezen elv mellett, anélkül, hogy megszegnénk humanitárius kötelezettségeinket, amelyekből soha nem engedünk” – mondta Matteo Piantedosi belügyminiszter Milánóban, amikor az olasz partoknál tartózkodó, migránsokat szállító NGO-hajókról beszélt.

„Az uniós országok külügyminisztereinek november 14-i csúcstalálkozóján valami nagyon világosat fogok mondani. Európai szintű paktumra van szükségünk a partraszállások és a migrációs útvonalak kezelésére” – jelentette ki Antonio Tajani külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, aki megerősítette, hogy továbbra is keményen akarnak fellépni a nem kormányzati szervezetekkel szemben.

„Az államoknak felelősséget kell vállalniuk a lobogójukat viselő hajókért, de ez nem az egyes országok problémája, hanem az általános szabályok tiszteletben tartása. Egyetértünk Piantedosi miniszterrel, prioritás a gyengék, a betegek, a nők, a gyermekek, a várandós nők befogadása” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

NAGYVILÁG

Címkék:

fratelli d'italia, italy, migration