Éveken át szipolyozta a francia államot a külügyminiszter

Éveken át szipolyozta a francia államot a külügyminiszter

A Comore-szigetek minisztere kettős állampolgársága révén éveken keresztül jogosulatlanul vett fel francia állami támogatást, ezért csalás miatt indítottak az ügyében eljárást. Egy jobboldali francia politikus szigorú fellépést és szankciókat sürget.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁJUS 27. 12:53

Súlyos pénzügyi visszaéléssel gyanúsítják a Comore-szigetek külügyminiszterét, Dhoihir Dhoulkamalt és feleségét, akik a vád szerint éveken át jogtalanul vettek fel a francia államtól családi pótlékot és szociális segélyt, mellyel öt év alatt több mint 200 000 euróval károsították meg a francia államkasszát, derül ki a France Info cikkéből. A lapnak nyilatkozott a családtámogatási pénztár egyik munkatársa, aki ilyen mértékű csalással még nem találkozott pályafutása során, hozzátéve, nem kizárt, hogy még ennél is több pénzt sikkasztott el a miniszter, mivel öt év az elévülési idő és a pénztár a korábbi éveket nem vizsgálta.

A csalás a gyanú szerint trükkös módon történt, mivel a miniszter felesége Franciaország tengerentúli megyéjében, az Indiai-óceánban Madagaszkártól keletre fekvő Réunion szigetén él, a politikus pedig 2000 óta kettős állampolgár, ekkor szerezte meg ugyanis a francia állampolgárságot. Erre való hivatkozással vette fel a támogatást a francia államtól, mégpedig a felesége aktív közreműködésével. A nő ugyanis nem jelentette be férje jövedelmét, holott a férfi előbb képviselőként dolgozott, majd 2020-ban külügyminiszterként tevékenykedik. Mivel nem tettek említést a férfi politikusi jövedelméről, a házaspár éveken át felvette az iskoláztatási hozzájárulást, a karácsonyi bónuszt és egyéb szociális juttatásokat.

A fent említett csaláson kívül az Általános Társadalombiztosítási Kincstár is feljelentést tett Dhoihir Dhoulkamal miniszter ellen, aki a gyanú szerint jogtalanul vett igénybe olyan orvosi ellátást biztosító egészségügyi támogatást, amely kifejezetten az alacsony jövedelmű háztartásoknak jár.

A történtekről beszámolt a Le Monde nevű francia lap is, kiemelve, hogy Dhoihir Dhoulkamal és felesége ellen Réunion fővárosa, Saint-Denis ügyészsége indított előzetes vizsgálatot 2020 novemberében az általános társadalombiztosítási alapnál (CGSS) és a családi pótlékalapnál (CAF) elkövetett feltételezett csalás miatt.
A nyomozás pár hete befejeződött és megállapították, hogy a miniszter és felesége 2015 és 2022 között 251 000 euró összegű szociális és egészségügyi juttatásban részesült.

A lap kihangsúlyozza, hogy a miniszter nem lett volna jogosult a fent említett francia állami támogatás felvételére, mivel azt rászorultsági alapon állapítják meg, a politikus azonban képviselőként több mint 1500, miniszterként pedig 2100 euró összegű fizetést kap minden hónapban.

Ezzel azonban még nincs vége a politikus ellen felhozott vádaknak, korábban, 2012 és 2015 között ugyanis a Comore-szigetek legnagyobb népsűrűségű szigete, Anjouan kormányzójának főtitkáraként dolgozott , ám az itt kapott jövedelmét nem jelentette be lakóhelyén, a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén, a negyedéves bevallásokban azt állította, hogy egyáltalán nem volt bevétele. A házaspár ezen kívül három eltartott gyermeke közül kettőnek a jövedelmét sem jelentette be, a miniszter felesége pedig azt is eltitkolta, hogy 2017-ben és 2018-ban több mint 20 000 eurót kapott egy harmadik féltől.

Véronique Denizot ügyész úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy jogi lépéseket fontolgat, ám kevés az esély a sikerre, mivel a minisztert mentelmi jog illeti meg.

Frédéric Turblin, a Réunion megyei családtámogatási pénztár főigazgatója elárulta a lapnak, hogy a jogtalanul felvett támogatások miatti behajtási kérelmek a mai napig sikertelenek maradtak, hozzátéve, hogy a házaspárt nem működik együtt a hatóságokkal, megtagadták ugyanis a kifizetett ellátások igazolására kapott dokumentumok bemutatását és a nyomozás során nem válaszoltak a feltett kérdésekre. A társadalombiztosító szintén panaszt nyújtott be a miniszter ellen, aki többször is a szigeten tartózkodott gyógykezelés céljából, anélkül, hogy teljesítette volna az egyetemes egészségügyi ellátás igénybevételére feljogosító feltételeket. Az ilyen típusú szolgáltatások igénybevételéhez tudniillik igazolnia kell az illetőnek, hogy évente legalább hat hónapot és egy napot francia területen tartózkodik, a Comore-szigeteki miniszter esetében azonban ez nem teljesült. A Le Monde megkereste a Comore-szigeteki külügyminisztériumot, ám egyelőre nem válaszoltak a lap kérdéseire.

Felfigyelt azonban a történtekre Marion Maréchal francia jobboldali politikus, Marine Le Pen unokahúga, aki felháborítónak találja, hogy a Comore-szigetek nem hajlandó befogadni az illegális bevándorlókat, sértegetik a franciákat és francia területet követelnek, miközben az egyik miniszterük állítólag 200 000 eurót csalt ki Franciaországtól. Maréchal szerint sürgős és határozott fellépésre van szükség, mielőbb le kell állítani minden pénzügyi átutalást a Comore-szigetekre, csakúgy, mint a vízumkibocsátást.

A Marion Maréchal bejegyzésében említett illegális migránsok azok a Comore-szigeteki állampolgárok, akik tömegesen özönlenek Franciaország tengerentúli megyéjébe, a szomszédos Mayotte szigetére, ahol bandákba verődve bűnözésből tartják fent magukat. A helyzet mára odáig fajult, hogy valóságos polgárháborús állapotok alakultak ki, a lakosság retteg. A francia kormány a rendkívüli helyzetre való tekintettel a minap megkezdte a tisztogatást és lebontotta a sziget egyik legnagyobb bádogvárosát, a Talus 2 néven ismert nyomornegyedet, a sziget északi részén lévő Koungou város Majicavo kerületében.


A Comore-szigeteki illegális migránsok kitoloncolása is megkezdődött, a francia és a Comore-szigeteki elnök pedig tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjanak, szem előtt tartva az emberi jogokat. Azali Assoumani azt írta a Twitteren, hogy a két kormány közötti párbeszédre törekednek.


A két állam közti feszült helyzeten feltehetően nem javít majd a Comore-szigeteki külügyminiszter botránya.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

comoros, france, fraud, minister, state subvention