Húsz évvel a brutális gyilkosság után, nem, hogy csökkenne, tovább nő a becsületbűncselekmények száma

A rendőrség adatainak elemzése szerint az elmúlt két évben több mint 60 százalékkal nőtt Angliában az úgynevezett „becsületalapú” bűncselekmények száma.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 11. 05:01

A The Guardian brit lap jelentése, amely az angliai 39 rendőrőrs közül 26-tól kapott adatokat elemzi, megállapította, hogy 2022-ben 2594 alkalommal történt „becsületen alapuló” bűncselekmény, beleértve a testi sértéseket, a halálos fenyegetéseket, a női nemi szerv megcsonkítását, a kényszerházasságokat és a nemi erőszakot.

Ez a 2020-ban regisztrált 1599 esethez képest, mindössze két év alatt 62,2 százalékos növekedést jelent. Az úgynevezett becsületbűncselekmények számának növekedése 2016-hoz képest még erőteljesebb, hat év alatt 193 százalékos növekedést tapasztaltunk.

Nagy-Britannia fővárosi rendőrségének, a Metropolitan Police-nak (Met) honlapja szerint

„A becsületen alapuló visszaélés olyan bűncselekmény vagy esemény, amelyet egy család vagy közösség ’becsületének’ védelme vagy helyreállítása érdekében követ el”.

A The Guardian rámutatott, hogy a regisztrált bűncselekmények számának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy egyre több áldozat jelentkezik a hatóságoknál, és a rendőrség is megerősítette stratégiáját az ilyen bűncselekmények felderítése érdekében. A jelentés szerint ugyanakkor az emelkedés a geopolitikai trendek eredménye is lehet. Imran Khodabocus, a Family Law Company igazgatója a lapnak úgy nyilatkozott:

Az ilyen esetekben nem lehet minimalizálni a globális politikai- és társadalmi problémák hatását. Tapasztalataim szerint egyes emberek gondolkodása egyre merevebb, és ez egyre több olyan esetet eredményez, amikor úgy érzik, meg kell védeniük saját vagy családjuk becsületét.

Khodabocus hozzátette, hogy a számok emelkedését a becsületbűncselekmények kezelésében szerzett tapasztalatai is alátámasztják, amelyek szerinte nem csak egyre gyakrabban fordulnak elő, hanem egyre súlyosabbak is. Khodabocus, aki ügyvédként a becsületbeli bántalmazási ügyekkel foglalkozik, a The Guardiennek azt is elmondta, hogy komoly probléma az is, hogy a bíróságokon gyakran akár kilenc-tizenkét hónapig is elhúzódnak az ügyek, „így a családok és különösen a gyermekek kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek”.

Arra a Bretibart hírportál hívja fel a figyelmet, hogy Khodabocus hallgatólagosan elismerte, hogy a tömeges migráció szerepet játszik a becsületbűncselekmények számának növekedésében, mert elmondta, hogy az elhúzódó ügyeknek az egyik oka a bírósági tolmácsok hiánya volt.

Ivan Balhatchet rendőrfőkapitány-helyettes, az Országos Rendőr-főkapitányságnak a becsületen alapuló visszaélések elleni küzdelemért felelős vezetője 2023 januárjában azt mondta az alsóházi bizottságnak, hogy

A rendőrség tart az ilyen esetektől, mert „attól tartanak, hogy rasszistának bélyegzik őket

– írta a JNS hírportál.

A The Guardian által vizsgált időszak, amely alatt jelentősen megnőtt az efféle bűnelkövetések száma, egybeesik azzal az időszakkal, amikor az Egyesült Királyság történetének egyik legjelentősebb migrációs áradatával nézett szembe. 2022-ben, a becslések szerint 745 000 fő, míg 2023-ban 672 000 fő érkezett az országba.

A 2021-es népszámlálás szerint – az ateizmus kivételével – a muszlim közösség mutatta a legnagyobb növekedést, bővülést tíz év alatt: 2011 és 2021 között 44 százalékos volt a növekedés, 2,7 millióról 3,9 millió főre nőtt a magukat muszlimnak vallók száma az országban. A népszámlálás megállapította, hogy a muszlimok jelenleg Anglia és Wales lakosságának 6,5 százalékát teszik ki, szemben az alig húsz évvel korábbi 2,9 százalékkal.

A Henry Jackson Társaság szélsőségességellenes agytröszt 2015-ös jelentése szerint a becsületen alapuló erőszak leginkább a dél-ázsiai közösségekben volt elterjedt Nagy-Britanniában, ahol az iszlám, a hinduizmus és a szikhizmus követői dominálnak. A Karma Nirvana becsületbűnözés elleni jótékonysági szervezet azt is megjegyezte, hogy az ilyen bűncselekmények „elterjedtebbek a dél-ázsiai, a közel-keleti, valamint az észak- és kelet-afrikai közösségekben”.

A jelentés szerint Anglia azon területei, ahol a legtöbb becsületbeli bűncselekményt követték el, a multikulturális nagyvárosokban találhatók, a lista élén London, Manchester és Birmingham áll.

20 éve az egész országot megrázta Shafilea Ahmed meggyilkolása, azóta csak romlott a helyzet

A kormány még mindig nem védi meg az úgynevezett „becsületgyilkosságok” áldozatait húsz évvel Shafilea Ahmed meggyilkolása után, ami akkor az egész országot megdöbbentette, írta tavaly az iNews hírportál parlamenti képviselőkre és jótékonysági szervezetekre hivatkozva.

Több mint húsz éve, 2003. szeptember 11-én a 17 éves lányt szülei, Iftikhar és Farzana Ahmed egy nejlonzacskóval megfojtották saját testvérei előtt a warringtoni családi házukban.

Az Ahmed család nagyon vallásos muszlim család volt, akik egy pakisztáni faluból érkeztek az Egyesült Királyságba. Korábban többször is összetűzésbe kerültek lányukkal „nyugati” életmódja miatt, és azért, mert megtagadta, hogy ahhoz menjen hozzá, akit a szülei kijelöltek számára.

Számos hatóság, köztük a rendőrség, a szociális munkások és a tanárok tudtak Shafilea családjával való konfliktusáról a halálát megelőző hónapokban, de nem sok intézkedés történt.

Az eset vízválasztó pillanat volt Nagy-Britanniában a becsületen alapuló visszaélések értelmezésében, de Natasha Rattu, az áldozatokat támogató Karma Nirvana jótékonysági szervezet ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a Shafileához hasonló lányokat 2023-ban is cserbenhagyják, annak ellenére, hogy a kormányok többször ígérték a probléma megoldását.

Húsz évvel a Shafilea halála után egyre rosszabb a helyzet, nem csak a [rendőrség és más ügynökségek] válaszai, hanem a bevezetett rendszerek is – fogalmazott az iNews-nak.

A hírportál emlékeztetett tavaly is történt hasonló eset. Akkor márciusban az 53 éves Mohammed Taroos Khant találták bűnösnek unokahúgának, a 20 éves Somaiya Begumnak a meggyilkolásáért Bradfordban, miután a lány megtagadta a kényszerházasságot.

NAGYVILÁG

Címkék:

honour-based crime, uk, womens