Ízek és rejtélyek – felfedezésre várnak a Balkán borai

Ízek és rejtélyek – felfedezésre várnak a Balkán borai

Közös borászati kiállítást tart a Nyitott Balkán nevű kezdeményezés három országa: Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia. A nagyszabású eseményt szeptember 1-je és 4-e között rendezik meg Belgrádban, célja pedig, hogy népszerűsítse a helyi borokat, és segítsen az üzleti és szakmai kapcsolatok kiépítésében.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 17. 16:42

Ízes és izgalmas – felfedezésre várnak a Balkán borai

A három ország legjobb borászai gyűlnek össze egy helyen, a belgrádi vásárcsarnokban, hogy széles körben is bemutassák, milyen gazdag a Balkán borkultúrája. A Nyitott Balkán borászati víziója című szemlére Szerbiából 160, Albániából 26, Észak-Macedóniából 47 kiállító hozza el termékeit. Emellett érkeznek borászok egyebek mellett Horvátországból, Montenegróból, Franciaországból, Argentínából, Olaszországból – összesen 22 állam 332 kiállítója jelezte részvételi szándékát. A látogatók tematikus termeken vonulhatnak majd végig, megismerkedhetnek a borászat múltjával, a balkáni borok történetével, a gyártási folyamatokkal, a jellemző fajtákkal. Természetesen kóstolásra és vásárlásra is lesz lehetőség.

kép: Pixabay

A kiállítók számára a szakmai kapcsolatok kiépítése és erősítése szempontjából is fontos a rendezvény – nem csak a borászatok közötti együttműködés lesz fókuszban, hanem lehetőség lesz felvenni a kapcsolatot a szállodák, éttermek, kávézók képviselőivel is. A külföldieknek a Balkánt mint egységes turisztikai célállomást igyekeznek bemutatni, összefogva annak gasztronómiai, kulturális és földrajzi értékeit.

kép: Pixabay

A borászati kiállítás mellett gasztronómiai szemle is lesz, vagyis a Balkán jellegzetes ízeit, így egyebek mellett a csevapot, pljeskavicát, helyi túrót, sajtot, burekot is kipróbálhatják a Belgrádba látogatók.

A négynapos rendezvényen a borászatok szakmai értékelést is kapnak. Huszonöt bíró kóstolja majd végig a benevezett termékeket. A szakmai értékelőbizottság tagjai közül öten a Master of Wine cím birtokosai, mely a legnívósabb elismerés ezen a téren.

Működik a Nyitott Balkán

A borászati kiállítást Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia közösen szervezi a Nyitott Balkán nevű kezdeményezés szárnyai alatt. A megnyitón a három ország a legmagasabb szinten képviselteti magát. Szerbia részéről Aleksandar Vucic államfő, Észak-Macedóniából és Albániából pedig a miniszterelnök, Dimitar Kovacevski, illetve Edi Rama nyitja meg 1-jén a rendezvényt. Másnap a három ország vezetői, az előzetesen ismertetett tervek szerint, csúcstalálkozón egyeztetnek az aktuális témákról.

A Nyitott Balkán egy gazdasági és politikai kezdeményezés a régió három országa között. Az európai uniós csatlakozásra váró államok ebben az együttműködésben igyekeznek helyben működtetni az uniós értékeket, legyen szó az áru vagy a munkaerő szabad mozgásáról, a diákcsereprogramokról, a tudás és a tapasztalat megosztásáról az uniós integrációval kapcsolatban és minden egyéb területen.

A borászati kiállítás házigazdájaként a Szerb Kormány részéről azt írták: a rendezvény újabb igazolása a Nyitott Balkán kezdeményezés létjogosultságának – a regionális együttműködés és a jószomszédi viszony fontosságának.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

balkan, balkan countries, serbia, wine