Joe Biden zavarodott és a harmadik világháborúba vezetheti az amerikaiakat – mondja a volt elnök

Joe Biden zavarodott és a harmadik világháborúba vezetheti az amerikaiakat – mondja a volt elnök

Az Egyesült Államok korábbi elnöke szerint Joe Biden elnök miatt az amerikai gazdaság hanyatlóban van, ráadásul a külpolitikájának köszönhetően nem kizárt, hogy hamarosan a harmadik világháborúba sodorja az amerikai népet. Egy friss gazdasági adat szerint a demokrata kormányzat felállása óta az átlagos amerikai éves szinten 4200 dollárt veszített.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 27. 13:01

Donald Trump volt elnök a napokban egy Észak-Karolinában tartott rendezvényen szólalt fel, úgy véli hogy Joe Biden, az USA jelenlegi elnöke hagyta, hogy kitörjön az ukrán-orosz háború, most pedig küszöbön lehet egy újabb háború Kína és Tajvan között. Trump megjegyezte, hogy „soha nem történt volna meg”, ha még ő vezetné az országot. Donald Trump ezután emlékeztetett arra, hogy Joe Biden komoly mentális zavartsággal küzd, ami alkalmatlanná teszi egy világhatalom vezetésére.

„És van egy olyan elnökünk, aki kognitívan sérült, és nincs olyan állapotban, hogy vezesse az országunkat, amelyet könnyen a harmadik világháborúba sodorhat. Egy olyan ország vagyunk, ahol már nincs többé szabad sajtó. Álhírekkel találkoztok mindenütt”

Donald Trump arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok gazdasága is hanyatlóban van, példaként említett a rekordinflációt és a rettenetesen gyenge tőzsdei teljesítményt.

„Most egy hanyatló nemzet vagyunk. Egy csődbe jutott nemzet vagyunk. Olyan nemzet vagyunk, ahol 50 éve a legmagasabb az infláció, és ahol a tőzsde 1872 óta a legrosszabb első félévet zárta”

– jelentette ki az Egyesült Államok előző elnöke, majd hozzátette hogy Biden egy olyan országot vezet, amely támogatja a zöld energia térhódítását, közben pedig olajért könyörög olyan országoktól, mint Venezuela és Szaúd-Arábia, ahelyett, hogy hazai olajkitermeléssel foglalkozna.

„Olyan nemzet vagyunk, amelynek vezetői mindenhol elektromos autót követelnek, annak ellenére, hogy azok nem tudnak messzire menni, túl sokba kerülnek, és az akkumulátoraikat Kínában gyártják olyan anyagokból, amelyek csak Kínában kaphatók, miközben korlátlan mennyiségű benzin olcsón elérhető lenne”

– mondta Trump.

A legújabb gazdasági számok egyébként alátámasztják Donald Trump kritikáit. „Egy átlagos amerikai 4200 dollárnak megfelelő éves jövedelmet veszített a Biden-kormányzat alatt az infláció és a magasabb kamatlábak miatt” – áll a Heritage Foundation csütörtöki sajtóközleményében. A szakértők azt is részletezték, hogy hogyan jön ki ez a súlyos adat. A fogyasztói árak 2021 januárja óta 12,7 százalékkal emelkedtek, lényegesen gyorsabban, mint a bérek, így az átlagos amerikai munkavállaló 3000 dollárnyi éves vásárlóerőt veszített. Továbbá, mivel a Federal Reserve az infláció csökkentése érdekében szigorúbb monetáris politikát folytat, a kamatlábak folyamatosan emelkednek. A magasabb kamatlábak viszont megnövelték a jelzáloghitelek, gépjárműhitelek, hitelkártyák és egyebek költségeit, ez éves szinten további 1200 dollárral csökkentette egy átlagember vásárlóerejét. A Heritage Foundation adatelemző központjának regionális gazdaságtani kutatója szerint

„mindez annak a következménye, hogy az elnök és a kongresszus a pénzünk elköltésének rabja, és hogy a Központi Bank engedelmesen lehetővé teszi ezt a függőséget azzal, hogy még több dollárt nyomtat. Washington meggondolatlanul elköltött olyan dollármilliárdokat, amelyekkel nem rendelkezett, és az újonnan nyomtatott pénzzel fizetett érte, ami féktelen inflációt okozott, ami tönkretette az emberek vásárlóerejét és veszélyeztette az amerikaiak pénzügyi jövőjét”.

EJ Antoni, az alapítvány elemzője szerint míg az átlagos amerikai munkavállaló reálkeresete 4000 dollárral nőtt Trump idején, ez a Biden-kormányzat másfél éve alatt teljesen eltörlődött. Annak ellenére, hogy látták a különböző politikák kudarcát, például azt, hogy többet fizetnek az embereknek azért, hogy otthon maradjanak, mint azért, hogy tovább dolgozzanak, a Biden-kormányzat megduplázta ezeket a hibákat, így a családok már nem engedhetik meg maguknak, hogy Biden Amerikájában éljenek.

Ráadásul a Morning Consult friss felmérése szerint az amerikai választók a félidős választások közeledtével a gazdaságot és a munkaerőt érintő kérdésekben is határozottan a republikánus pártban bíznak a demokratákkal szemben. Míg előbbiben 46-38 százalék az arány a republikánusok javára, addig utóbbiban 45-40 százalék, szintén a republikánusok javára.

forrás: www.politico.com

Visszatérve Donald Trump beszédére, az Egyesült Államok előző elnöke szerint nincs veszve minden. Mint fogalmazott, „nagy nemzet voltunk, és hamarosan újra nagy nemzet leszünk. A hozzátok hasonló keményen dolgozó hazafiak építették ezt az országot és a hozzátok hasonló, keményen dolgozó hazafiak fogják megmenteni az országunkat. Szembe fogunk szállni a radikális baloldali őrültekkel. Úgy fogunk harcolni Amerikáért, ahogy még soha senki nem harcolt” – szögezte le Trump, majd így folytatta:

„Nincs olyan hegy, amit ne tudnánk megmászni. Nincs olyan csúcs, amelyet ne érhetnénk el. Nincs olyan kihívás, amit ne tudnánk legyőzni. Nincs olyan győzelem, amit ne tudnánk megszerezni. Nem fogunk meghajolni. Nem fogunk megtörni. Nem engedünk. Soha nem adjuk meg magunkat, soha nem adjuk fel, és soha, soha, de soha nem fogunk meghátrálni.”

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

donald trump, joe biden, midterm elections, usa