Késekkel támadtak szerbekre az albánok

Késekkel támadtak szerbekre az albánok

Koszovóban folyamatosak a nem albán lakosság elleni támadások, legutóbb egy szerb fiatalembert és az édesapját késelték meg az albánok. A szerb családot a saját házuk előtt érte a támadás. Nincs veszélyben az életük, de félnek. Jelenleg kórházban ápolják őket, a feltételezett elkövetőket elkapták. Belgrád szerint az agresszió Albin Kurti pristinai miniszterelnök szerbellenes politikájának a következménye.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 14. 10:37

Az éjszaka leple alatt támadtak az apára és fiára

Sasa és Nemanja Mitrovicra késsel támadtak az albánok hétfő éjszaka. Az eset Babin Most faluban történt, Koszovóban. A szerb férfiak súlyos testi sérüléseket szenvedtek, de nincsenek életveszélyben. A bűncselekmény az utcán történt, a családi ház előtt. Az édesapa, Sasa Mitrovic elmondása szerint néhány fiatal albán gyűlt össze a lakhelyük előtt és arra vártak, hogy a fia, Nemanja elhagyja az udvarukat. Amikor ez megtörtént, a nyaka környékén késsel szúrták meg. A szerb fiatalember édesapja a segítségére sietett, igyekezett elűzni a támadókat, de ekkor őt is megvágták a támadók – tudósít több szerbiai médium is.

A Mitrovic családot a pristinai kórházban látták el az orvosok, bevarrták a sebeiket, és megállapították, hogy a szúrásokon kívül több, egyéb sérülést is elszenvedtek a támadásban. Az egészségügyi intézményben az ügyeletes ügyész utasítására kihallgatták őket.

Nem hivatalos információk szerint a koszovói rendőrök két albánt vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban. 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Sasa Mitrovic a kórházban fekve mesélte el a támadás körülményeit a Szerbiai Rádió és Televíziónak. Mint fogalmazott: minden úgy kezdődött, hogy több albán fiatal jelent meg a házuk előtt, s csákánnyal fenyegették a fiát.

„Engem ekkor Nemanja fiam hívott telefonon, azt mondta, hogy jöjjek, mert valami butaságra készülnek. Ezt követően nem múlt el 5-6 másodperc sem, s máris megszúrták őt. Ekkorra odaértem, odaugrottam, hogy elválasszam a támadókat tőle. Csak később vettem észre, hogy engem is megvágtak” – mesélte a kórházi ágyon fekve a szülő.

A szerb sajtó beszámolója szerint nem Mitrovicék az egyetlenek, akiknek gondjuk akadt a mostani elkövetőkkel. Az albán fiatalok csoportja már korábban is rátámadt több babin most-i szerb családra. Szerintük mindez azért ismétlődhet meg, mert nem büntetik meg a hatóságok az elkövetőket.

A legszigorúbb büntetést követeli a Koszovó-ügyi iroda

A Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodája közleményben reagált a történésekre, amelyben kifejtik, hogy a szemtanúk szerint a mostani feltételezett elkövetők, köztük az albán Shabani család, már korábban is megfenyegette Mitrovicéket. Mint írják, húsvétkor szintén késsel támadtak a legfiatalabb gyerekre.

A belgrádi iroda közlése szerint Abdullah Shabani jól ismert arról, hogy zaklatja a helyi szerb lakosságot, de ennek évek óta nincs semmilyen következménye. Szemmel látható, hogy a szerbek elleni támadások nem vonnak maguk után szankciókat, az iroda ennek ellenére a legszigorúbb büntetést követeli az elkövetőknek. A nemzetközi közösségnek felróják, hogy hiába kérték korábban, hogy felelősségteljesen álljanak az ügyhöz, az elmaradt, most pedig csak fokozódtak a bántalmazások.

A Petar Petkovic által vezetett iroda leszögezi, hogy a támadás kétségkívül a pristinai szerbellenes politika következménye. Albin Kurti koszovói miniszterelnök kijelentéseivel céltáblát rajzol a szerbek homlokára – teszik hozzá a közleményben.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

albanian, kosovo, petkovic