Komposztálná az elhunytak testét a képviselő

A parlament alelnöke egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely engedélyezné az országban a környezetbarát temetést, azaz egy olyan eljárást amely során az elhunyt testét egy ideig bomlasztják, majd pedig felőrlik.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 15. 16:11

Élodie Jacquier-Laforge, a francia nemzetgyűlés egyik képviselője által javasolt törvényjavaslat legalizálná az elhunytak úgynevezett „zöld temetését” azaz a testek komposztálását. Az alelnök javaslata, amely a halottak eltemetésének teljesen zöld módszerét irányozza elő, nagy port kavart Franciaországban. A temetések ezen környezetbarát alternatívájának legalizálását támogatják a környezetvédők, azonban az egyházak tiltakoznak ellene.

A törvényjavaslatában Élodie Jacquier-Laforge-t, az amerikai eljárások inspirálták. A francia parlament alelnöke ezért a klasszikus temetés vagy hamvasztás helyett az „emberi komposztálást” javasolja. Az ilyen módszerek jelenleg tilosak Franciaországban, de Jacquier-Laforge hajlandó lenne bevezetni őket az országban, mert állítása szerint ez egy természetes és ökológiai folyamat, amely nem érinti a méltóságot.

A törvényjavaslatot január 31-én terjesztették a francia parlament elé, nem először. Az alelnök 2021-ben már megpróbálta bevezetni a környezetbarát temetési formát, sikertelenül.

A sokak által az emberi méltóság megcsúfolásának tartott „zöld temetés” több lépésből áll. Az elhunyt testét speciális acéltartályokba helyezik, és szerves anyagokkal, például fával, fűvel és szalmával fedik be. Ezután hagyják, hogy a test alacsony hőmérsékleten lebomoljon, miközben a megfelelő biofilterek megakadályozzák a szagok kiszabadulását.

Az idegen tárgyakat, például az implantátumokat, ezután eltávolítják a testből. A meghatározott időtartam végén az emberi maradványokat ledarálják, és komposzttá alakítják. Ezután mindent átadnak a hozzátartozóknak, akik eldönthetik, hogy mit tegyenek a korábban családtagjukként tisztelt komposzttal.

A Le Figarónak nyilatkozva Élodie Jacquier-Laforge biztosította arról a kritikusokat, hogy ez a módszer nem sérti a test méltóságát. „Az elképzelés nem az, hogy saját kertet csináljunk az elhunytakból, és nem is az, hogy ezt a gyakorlatot ráerőltessük másokra, hanem az, hogy szabályozzuk a technikákat, a holttestek begyűjtésének helyét és az elhunytak testének jogi státuszát”.

Azonban már a törvényjavaslat híre is elég volt ahhoz, hogy a franciák felháborodjanak, akik nem voltak túlságosan elnézőek a nemzetgyűlés alelnökével szemben. A Twitteren néhány felhasználó felszólította Jacquier-Laforge-ot, hogy temesse el a saját családtagjait zöld temetéssel. Néhányan pedig azzal ironizáltak, hogy vajon mikor fogják kitalálni a politikusok, hogy a hullákat lisztként kell felhasználni.

NAGYVILÁG

Címkék:

dead body, enviromental friendly, france