Könyvtárból lehetett kikölcsönözni az Iszlám Állam propagandakönyvét

Az Iszlám Állam terrorszervezet propagandakönyvét találták meg a nagyváros könyvtáraiban. Az évek óta készleten lévő könyv többek között azt tanítja az olvasóinak, hogy mi az ISIS terror stratégiája, illetve tippeket ad az emberek megöléséhez.

NAGYVILÁG 2022. OKTÓBER 17. 16:02

Göteborgban több könyvtárban is megtalálható volt az ISIS arab nyelvű propaganda kiadványa. A már évek óta kölcsönözhető könyv leírja az Iszlám Állam terrorista stratégiáját, és tippeket ad arra vonatkozóan, hogyan kell embereket megölni, többek között élve elégetve őket.

A könyvet a svéd P4 Göteborg rádió fedezte fel, amely átnézte a könyvtárak arab nyelvű kínálatát. A könyvből az egyik riporter még idézett is: „az egyének, bárhol a világon, a terroron keresztül segíthetik az ISIS-t”. Továbbá leírták a könyv tartalmát is, amelyekből kiderül, hogy a kötet a demokráciára törekvő emberek meggyilkolására szólít fel, és arra, hogyan lehet erőszakkal kiterjeszteni a kalifátust az egész világra.

„Meglepődtem, hogy miért van ez a könyv a közkönyvtárban. Ez nagyon veszélyes” – mondta Hazem Dakel, az rádió újságírója, akit korábban elraboltak az ISIS dzsihadistái.

Hogy ki és miért vette meg a könyvet, nem derült ki, Göteborg városa most pedig azt állítja, hogy a könyvet azonnal száműzik az összes könyvtárból.

Az ilyen propaganda anyagok azért is veszélyesek, mert az elmúlt hónapokban erőszakos iszlamista mozgalmak gyűlöletkampányt indítottak Svédország ellen, azt állítva, hogy a szociális szolgálatok muszlim gyermekeket rabolnak el. A Svéd Biztonsági Szolgálat szerint a kampányok fokozódtak.

Az eredetileg erőszakot hirdető iszlamizmushoz kapcsolódó közösségi oldalakról származó hamis információkat arab nyelvű fiókok terjesztették a közösségi médiában, a több millió követővel rendelkező csatornákon. A hozzászólásokban a svéd hatóságok elleni fenyegetések és terrorcselekményekre való felhívások is szerepeltek. Ezek a csoportok különböző videókat terjesztenek, amelyeken például a svéd szociális szolgálatok gyerekekkel foglalkoznak, majd ezeket olyan kontextusba vágják, hogy ez kifejezetten a muszlimok ellen irányul – mondta Mikael Tofvesson, a Svéd Pszichológiai Védelmi Ügynökség műveleti vezetője.

„Értesüléseink szerint világszerte megpróbálják elérni a muszlimokat azzal a radikalizáló üzenettel, hogy itt van egy áldozati csoport és egy elkövető. Ez lehet a csoport önazonosságának megerősítése, egy konfliktusban. Fel lehet használni arra, hogy megosztottságot teremtsen Svédországban” – mondta Mikael Tofvesson.

NAGYVILÁG

Címkék:

isis, islam extremism, sweden