Megbénulhat az amerikai szórakoztatóipar

Megbénulhat az amerikai szórakoztatóipar

A hollywoodi szórakoztatóipar írói boldogtalanok. Panaszkodnak a rossz fizetések és a streaming szolgáltatások átláthatatlan szerződései miatt. Most sztrájkkal fenyegetőznek.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 23. 10:59

Nem látnak más megoldást az írók

Komoly fennakadások következhetnek az amerikai filmes szórakoztatóiparban, ha az írók az ígéreteiknek megfelelően nagyszabású munkabeszüntetésbe kezdenek. Mint mondják, munka bőven akad, a probléma azzal van, hogy jócskán áron alul veszik meg a különböző forgatókönyveket, ellenben a stúdiók vezetőségének mindig jut bőséges prémium. Zoe Marshall – aki évek óta ír filmes és sorozatos forgatókönyveket különböző stúdióknak, csatornáknak és streaming szolgáltatóknak – a szakszervezet tagjaként arról beszélt, hogy ha május elejéig nem születik megállapodás a kollektív tárgyalásokon az Amerikai Televíziós és Filmgyártó Társaságok Szövetségével, akkor nagyszabású sztrájk veszi kezdetét.

Az Amerikai Televíziós és Filmgyártó Társaságok Szövetsége képviseli az összes nagy stúdiót, televíziós hálózatot és streaming szolgáltatást, az AppleTV+-tól az Universal Pictures-ig. A tárgyalások egyik fontos pontja tehát a fizetés. Az írók heti bére az elmúlt tíz évben 23 százalékkal csökkent, ha az inflációt is figyelembe vesszük – állítja a szakszervezet.

Az írók szerint jó esélyekkel indulnak vitába, mert most mindenki érzi a nyomást. A sok új streaming szolgáltatás ugyanis egyre több új tartalmat követel, írók nélkül pedig sorra dőlnének be a projektek.

Az ismétlési díjak sok esetben eltűntek

Azonban nem csak az új sztorik árával van gond, hanem az úgynevezett „ismétlési díjakkal” is. Régebben a televízióban megismételt sorozatokért és műsorokért plusz díjat fizettek, ami elég jó összegnek bizonyult. Az íróknak ez egy módja volt a jövedelem kiegészítésének, amikor nem volt más megbízásuk.

Az olyan műsorszolgáltatók azonban, mint a CBS, általában továbbértékesítették a produkciókat, vagy licencelték azokat a saját streaming szolgáltatásukhoz, így az ismétlési díjak lecsökkentek, esetenként teljesen megszűntek, hiszen a legtöbb esetben követhetetlen volt, hogy hányan és milyen gyakran láttak egy műsort. A szolgáltatók ezt titokban tarthatják, ha szeretnék.

Az írók ezért azt követelik, hogy a streaming platformokkal kötött szerződéseket korrigálják megfelelően.

Itt még azonban nem ért véget a problémák sorozata. Sok forgatókönyvírónak egy adott sorozatra van szerződése egy műsorszolgáltatóval. Régebben ez hosszabb időre szólt, és ez így megbízható jövedelmet is jelentett. Egy ideje azonban ez is megváltozott.

„Régebben kilenc hónapos szerződést kötöttél, most pedig hirtelen tíz hétre vagy 14 hétre vesznek fel. És aztán mit csináljak?”

– tette fel a kérdést az egyik író. A szakszervezet rámutat, hogy a szórakoztatóipar az elmúlt években átlagosan 28-30 milliárd dollár össznyereséget ért el. Ez pedig a forgatókönyvírók által írt anyagokon alapul, ezért is felháborító számukra a mostani helyzet.

A két fél május elejéig még tárgyalásokat folytat. Ha sztrájk lesz, azt a nézők valószínűleg a késő esti talk show-kban fogják először észrevenni, amelyek írói napi szinten dolgoznak. Ezután a sorozatok és a filmek fognak egyre nagyobb számban késni a megjelenést illetően, aminek végül a fogyasztók isszák meg a levét. Az írók úgy gondolják, hogy a sztrájk az egyetlen módja annak, hogy kierőszakolják a stúdióktól, hogy tisztességesen megfizessék a munkájukat.

NAGYVILÁG

Címkék:

hollywood, strike, usa, writers