Megháromszorozódott az országot elérő migránsok száma

Az európai ország partjait elérő migránsok száma az illetékes statisztikai hivatal adatai szerint a tavalyi évhez képest megháromszorozódott.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 15. 14:28

Az olasz belügyi tárca jelentése alapján január elseje és március tizedike között összesen 17 592 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, szemben a 2022-es 5 976 fővel és a 2021-es év azonos időszakában regisztrált 5 995 fővel.

Alig telt el tíz nap márciusban, és az idei érkezők száma 3165-re ugrott, máris meghaladta a tavalyi számot, amikor ebben az időszakban alig több mint 1300 illegális belépő érkezett Olaszországba. Idén eddig a legnagyobb számban az elefántcsontparti migránsok érkeztek, őket követik a guineaiak és a bangladesiek.

A számok tudatában az olasz hírszerzés tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy csak Líbiában akár 700 ezer migráns is lehet, akik lehetőséget keresnek arra, hogy átkeljenek a Földközi-tengeren és Olaszország felé vegyék az irányt.

Az Il Giornale című lap beszámolója szerint ha a migránsok összes indulási országát figyelembe vesszük, a számuk elérheti a 900 ezret is, akik meg akarják tenni a veszélyes utat Európába. Az elmúlt évek tendenciája szerint az illegális bevándorlás a nyári hónapokban is egyre nagyobb volumenű, a tavalyi év augusztusában 16 822 érkezővel érte el a csúcsot.

Amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, Olaszországnak nem csak, hogy több százezer bevándorlóról kell gondoskodnia, hanem a számok megközelíthetik a 2016-ban felállított rekordot, amikor összesen 181 436 illegális bevándorló tette be a lábát Olaszországba.

Az illegális bevándorlók számának nagymértékű növekedése a jobboldali miniszterelnök, Giorgia Meloni döntései ellenére következett be. A miniszterelnök tavaly ígéretet tett a növekvő tendencia kezelésére, sőt, a tengeren átkelő hajók számának megfékezésére tengeri blokádot javasolt.

Az ígéretek ellenére azonban a kormány eddig csak arra tett kísérletet, hogy új szabályokat állapítson meg a migránsokat szállító NGO-hajókra vonatkozóan, amelyek a tavaly partot ért illegális bevándorlók töredékét, nagyjából 10 ezer főt szállítottak.

Meloni miniszterelnök nemrég azt is kijelentette, hogy keményen fel kíván lépni az embercsempészek ellen.

NAGYVILÁG

Címkék:

giorgia meloni, italy, migration