Exkluzív: Migránsok, csempészek, fegyverek – nem szűnik a félelem a szerb-magyar határ déli oldalán

Exkluzív: Migránsok, csempészek, fegyverek – nem szűnik a félelem a szerb-magyar határ déli oldalán

Tele vannak pénzzel a migránsok, legalábbis így látják a helyiek. Nem csak élelmet, hanem mobilokat is vásárolnak, a taxisoknak pedig több tíz eurót is kifizetnek egy néhány kilométeres fuvarért.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 15. 15:22

Ma elviszik a migránst, holnap visszajön

Púposra rakták a migránsok a bevásárlókocsit kenyérrel az egyik szabadkai üzletben, a másik kocsit palackozott vízzel pakolták tele. A mennyiségekből egyértelműen kiderül: rengetegen táboroznak Szabadkán és a többi határ menti településen.

Bevásárló- vagy befogadóközpont – teszik fel a kérdést a szabadkaiak az egyik német illetőségű áruházlánc kapcsán. A bolt környéke is hemzseg a migránsoktól, a parkoló a gyülekezőhelyük, ott esznek, isznak és interneteznek, az áruházlánc ugyanis ingyenes wifit telepített. A mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyeken rendszerint taxisok vesztegelnek, akik hozzák-viszik az illegális bevándorlókat. A migránsok pedig szó nélkül kifizetik a nyerészkedő fuvarosoknak a normál viteldíj sokszorosát is, és hajlandók néhány kilométerért is több tíz eurót fizetni. A bevásárlást általában kisebb csoportokban végzik, de nem csak maguknak, hanem társaiknak is megveszik a szükséges holmikat.

kép: V4NA

Fényképünkön is látható: egy egész bevásárlókocsit megraktak kenyérrel, egy másikba pedig a palackozott vizet halmozzák. Óriási mennyiségekről van szó: több tucat, de akár száz vekni is lehet a kocsiban. Mindez arra enged következtetni, hogy népes bandák ellátása a cél.

kép: V4NA

De nem csak alapélelmiszert vásárolnak a migránsok. A mobilüzleteket is gyakran felkeresik. Drága készülékeket és helyi SIM-kártyákat vesznek. Emellett már évek óta jól fogy Szabadkán a sátor, a hálózsák, a tábori gázfőző. A migránsok ugyanis nem otthonról hozzák a túléléshez szükséges holmikat, hanem útjuk során rendszeresen újakat vásárolnak, ha pedig továbblépnek, a holmikat maguk után hagyják. Ezt bizonyítják azok a felvételek is, melyek néhány napja a helyi sajtóban jelentek meg.

kép: Pannon RTV

Nemrégiben ugyanis a rendőrség több száz illegális bevándorlót szállított át a Szabadka környéki migránstáborokból a Szerbia déli részén található Presevo befogadóközpontjába. A táborok helyén tucatjával maradtak hálózsákok, sátorok, bőröndök, edények, ruhaneműk, de még élelmiszer is: krumpli, kávé, datolya, és persze energiaital, ami a migránsok egyik nagy kedvence. De lenyúzott báránybőr is hevert a telepen – a migránsok vacsorájának emlékeként. A hátrahagyott szemét akkora volt, hogy a helyi köztisztasági vállalatnak munkagépekkel kellett kivonulnia, hogy elhordja a sátorváros maradványait.

Kép: V4NA

Ez azonban nem jelenti azt, hogy migráns nélkül maradt Szabadka: bár hat autóbusznyi bevándorlót elszállítottak, továbbra is maradt több száz, a visszaáramlás pedig szinte azonnal megindul. A helyiek már jól tudják, a ma elszállított migráns, holnap már újra itt lesz. És valóban: a kiürített és elhordott sátorváros helyén két nappal később már újra főtt az ebéd.

Embercsempészt fogtak – három táskányi fegyver volt nála

A szerbiai sajtó szerint migránscsempészettel is foglalkozott az a 37 éves albán férfi, akit a hét elején letartóztattak Szabadkán.

Kép: Szerb Belügyminisztérium

A rendőrségi közleményben szereplő H.D. monogramhoz a helyi lapok Hetaj Dine nevét kötik, aki állítólag egy nagy nemzetközi bűnszervezet tagja, és rendszeresen segíti migránsok átcsempészését Szerbián keresztül az Európai Unióba és Nagy-Britanniába, emellett fegyverek és kábítószerek illegális forgalmazásában is érdekelt.

Kép: Szerb Belügyminisztérium

Letartóztatásakor három fegyverekkel megrakott táskát találtak nála: öt automata puskát, több pisztolyt, 510 töltényt és 4 000 euró körüli készpénzt. A rendőrség most állítólag azt is vizsgálja, lehet-e az elfogott személynek köze terrortámadásokhoz. A helyiek attól tartanak, hogy a migránsok tömeges jelenlétével párhuzamosan embercsempészek, sőt, fegyveres bűnbandák is ellephetik az egykor békés határmenti településeket.

Újabb háromoldalú találkozó

Szerdán Belgrádban tartanak háromoldalú egyeztetést Szerbia, Magyarország és Ausztria vezetői. Mindhárom országot a legmagasabb szinten képviselik: a szerb államfő, Aleksandar Vucic a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral és az osztrák kancellárral, Karl Nehammerrel tárgyal majd.

kép: Facebook

A szerb elnöki sajtószolgálat még nem tette közzé a találkozó témáját, de a korábbi hármas találkozóból kiindulva minden bizonnyal a déli határkerítés megépítése kerül majd a figyelem középpontjába. Aleksandar Vulin korábbi szerb belügyminiszter, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Gerhard Karner osztrák belügyminiszter akkor egyetértett abban, hogy az Unió külső védelmi vonalát délebbre, Szerbia és Észak-Macedónia határára kell kitolni. A szerbeknek ebben a magyarok és az osztrákok is készek segíteni, nem csak anyagi, hanem emberi és szakmai téren is. Ha a déli határ erősítése megtörténne, vélhetően az észak-vajdasági migránshelyzet is megoldódna, az illegális bevándorlók pedig kénytelenek lennének elkerülni Szerbiát és talán a balkáni útvonalat is.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

border, migration, orban, serbia, subotica, vucic