Nagy-Britannia az olcsó importált munkaerő rabja – mondja a volt pártvezér

Nagy-Britannia az olcsó importált munkaerő rabja – mondja a volt pártvezér

Nigel Farage a Sky Newsnak adott interjúban beszélt azután, hogy Nagy-Britannia a történelem legmagasabb nettó migrációs adatát regisztrálta.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁJUS 29. 12:46

Nigel Farage volt konzervatív politikus azt állította, hogy a Brexit utáni nettó bevándorlás az Egyesült Királyságba évi 50 000 alá esett volna, ha ő lett volna a vezető, és nem zárta ki, hogy visszatérjen a politika élvonalába, hogy felvegye a harcot a „becstelen, globalista” kormányzó párttal, amely cserbenhagyta a Brexit-szavazókat. A Sky Newsnak adott interjúban kendőzetlenül bírálta a brit kormány gazdasági és bevándorlási politikáját. A beszélgetés során elhangzott, hogy a Konzervatív Párt soha nem vette komolyan az egymást követő általános választások során tett szociálisan konzervatív ígéretek végrehajtását.

A korábbi pártvezér úgy véli, hogy a probléma már Boris Johnson idején kezdődött, az akkori kormányfő ugyanis ahelyett, hogy egy újfajta bevándorlási politikát vezetett volna be, inkább arra ösztönözte a külföldi embereket, hogy minél nagyobb számban vándoroljanak Nagy-Britanniába.


Arra a kérdésre, hogy támogatná-e a nettó migráció csökkentését, még akkor is, ha ez munkaerőhiánnyal járna, Farage egyértelműen igennel válaszolt.

„Ha ez azt jelentené, hogy az emberek reális esélyt kapnának arra, hogy találjanak valahol lakhatást, hogy a gyerekeik helyben járhassanak iskolába, és hogy az emberek hozzáférjenek az nemzeti egészségügyi rendszerhez, akkor természetesen igen. Mostanra az olcsó, képzetlen, külföldi importált munkaerő rabjaivá váltunk

– fogalmazott Nigel Farage, aki szerint legfőbb ideje visszafordítani a mostani tömeges bevándorlási politikát.

A Brit Statisztikai Hivatal (ONS) beszámolója szerint a tavalyi naptári évben 606 ezren telepedtek le Nagy-Britanniában, 118 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Tizenkét havi időszakra számolva még soha nem ért el ilyen szintet a nettó nagy-britanniai bevándorlás.

Az adatok szerint 2022-ben 1,16 millióan telepedtek át külföldről Nagy-Britanniába, tartós kivándorlás céljából ugyanakkor 557 ezren távoztak. Az ONS kimutatta azt is, hogy az új bevándorlók közül 151 ezren az Európai Unióból érkeztek, 202 ezer EU-állampolgár viszont távozott, így nettó 51 ezerrel csökkent tavaly a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok száma.

A legtöbben, 925 ezren az Európai Unión kívüli országokból érkeztek. Az EU-n kívüli térségből Nagy-Britanniába áttelepülők száma egy év alatt 287 ezerrel emelkedett az ONS csütörtöki kimutatása szerint. A statisztikai hivatal szerint a nem uniós bevándorlók közül a legtöbben nagy-britanniai munkavállalás céljából érkeznek.

Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, Nagy-Britanniának további 250 ezer lakást kellene építenie idén, hogy befogadja a tavaly érkezett rekordszámú bevándorló tömeget – figyelmeztetnek a szakértők. Az Investec nemzetközi pénzügyi szolgáltató cég szerint az Egyesült Királyságban tapasztalható krónikus lakáshiányt tovább súlyosbítja az a bevándorlási hullám, amely 2022-ben az szigetországot sújtotta. A kereslet hirtelen fellendülése és a kínálat drasztikus csökkenése miatt az ingatlanok árai és a bérleti díjak is az egekbe szöktek, 2023-ban pedig ez tovább folytatódik a várakozások szerint.

A szakértők úgy vélik, a fent említett 250 ezer új lakás is csak enyhíteni tudja a fojtogató problémát, megszüntetni azonban képtelenség ennyi ingatlannal.

A legfrissebb migrációs adatok nyomán az Investec arra figyelmeztetett, hogy a kormánynak valószínűleg felül kell vizsgálnia az évi 300 ezer lakás építésére vonatkozó célkitűzését is, mivel ez a a szám a jelenlegi tényleges szintnél jóval alacsonyabb migrációs előrejelzéseken alapult. Ebből arra lehet következtetni, hogy a befektetési bank szerint a migráció nem fog csillapodni idén, de talán még jövőre sem.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

Great Britain, migration, nigel farage