Nem tudták garantálni a jobboldali politikus biztonságát Marseille no-go zónájában – videó

Nem tudták garantálni a jobboldali politikus biztonságát Marseille no-go zónájában – videó

Éric Zemmour pártjának politikusa is ellátogatott volna egy riportfilm forgatására Marseille migránsok uralta negyedébe. Csakhogy nem tudták szavatolni a biztonságát, így nem ment el a forgatásra, mely során a riporter bemutatott egy drogot árusító üzletet és beszélt a csalódott helyi lakosokkal is, akiknek az életét ellehetetlenítették a környéken megtelepedett illegális drogos migránsok.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 17. 08:48

Amint arról a V4NA korábban beszámolt, áldatlan állapotok uralkodnak Marseille Kalliste nevű lakónegyedében, ahol a lakások nagy részét önkényes lakásfoglalók vették birtokba. Az illegális migránsok mindent tönkretesznek és aki nem engedi be őket a lakásába, annak felgyújtják az otthonát. Az utcán sincsenek a helyi lakosok biztonságban, mindennapos jelenség az utcai lövöldözés, de olyan is előfordult, hogy bozótvágókkal estek egymásnak a rivális bandatagok.

A helyi lakosok arra panaszkodtak, hogy a nigériai származású bevándorlók pokollá teszik az életüket, sokan a nyílt utcán kereskednek a kábítószerekkel. A rendőrség május 10-én nagyszabású akció keretében több önkényesen elfoglalt lakást is kiürített, a BFMTV értesülései szerint 104 lakásfoglalót tessékeltek ki az ingatlanokból, tornatermekbe szállították őket. A lakástulajdonosok megkönnyebbültek, de félnek, attól tartanak, hogy visszajönnek a migránsok és újra elfoglalják a lakásaikat.

Jean-Marc Morandini, a CNews munkatársa a helyszínre utazott, hogy riportot készítsen és bemutassa a városrész valódi arcát. Forgatócsoportjával bement az egyik bérház aljában lévő üzlethelyiségbe, ahol, csakúgy, mint egy étteremben, menü felirat alatt ki voltak írva a különféle kiszerelésű kábítószerek egységárai, hasis és kokain is szerepelt a kínálatban.

A felvételen az is jól látszik, hogy milyen siralmas állapotban van a ház, amiben a lakások nagy részét elfoglalták az illegális migránsok. Morandini a lépcsőházban bemutatta azt is, hogy az elfoglalt, majd kiürített lakások bejáratánál új ajtókat szereltek fel, ezzel próbálják megakadályozni, hogy újból elfoglalják a lakás a hívatlan betolakodók.

Morandini a CNews műsorában később arról beszélt, hogy az eredeti terv szerint Éric Zemmour pártjának tagja, Stéphane Ravier is vele tartott volna Franciaország második legnépesebb városába a forgatásra, de nem tudták garantálni a politikus biztonságát, így a stáb arra kérte, hogy inkább ne menjen velük. Mint a műsorban kiderült, nem volt alaptalan a félelmük, ugyanis azt a fenyegetést kapták, hogy ha Ravier ellátogat a Kalliste negyedbe, akkor majd kezelésbe veszik a politikust, lehetőség szerint fegyverekkel.

A Kalliste negyedben Morandini meginterjúvolt több helyi lakost is, amikor vérlázító jelenet történt. Egy férfi, aki 42 éve él a szóban forgó lakótelepen, azt kérdezte a jelen lévő szocialista politikustól, Samia Ghali-tól, hogy a Marseille előkelő villanegyedében lévő házának környékén is vannak-e önkényes lakásfoglalók. Morandini ekkor még megpróbálta csillapítani a kedélyeket, mondván, hogy nem menjenek bele a személyeskedésbe, de a férfi rákérdezett, hogy a politikus mit tenne abban az esetben, ha elfoglalnák a tulajdonában lévő ingatlant. Samia Ghali azt felelte, hogy feljelentést tenne a rendőrségen és akár fél évet is várna, hogy pont kerüljön az ügy végére. Ezután elszabadultak az indulatok, a politikus ugyanis megkérdezte a férfit, hogy tulajdonos-e. A férfi elmondta, hogy igen, az övé a lakás, amiben lakik, de arról is beszámolt, hogy annak idején 42000 euróért vette, most azonban mindössze 15000 eurót ajánlottak fel a bontásra ítélt ingatlanért. Ezt követően Ghali arról kezdett beszélni, hogy ő egy nyomornegyedben született és nőtt fel, a Kalliste negyedben pedig a gazdagok laktak.

A Marseille egyik legelőkelőbb részének számító Roucas Blanc nevű negyedben élő szocialista politikus tehát azt vágta a leamortizált lakótelepen élő férfi fejéhez, hogy tulajdonképpen ő a gazdag, míg maga Ghali egy szegény sorsú személy, aki nyomorúságos körülmények között, nélkülözve nőtt fel.

A nehéz kezdet után alaposan megtollasodott a szocialista politikusnő, olyannyira, hogy 2017 szeptember 20-án közpénzek elsikkasztásának gyanúja, valamint személyes vagyonosodás kivizsgálása miatt házkutatást tartott nála az Országos Pénzügyi Ügyészség (PNF). Az előzetes vizsgálatot még 2016-ban indították a politikus házvásárlásának körülményei tisztázása érdekében. A politikus sajtónak adott nyilatkozata alapján nincs semmi takargatnivalója, minden, az ingatlan vásárlásával kapcsolatos dokumentumot a hattóságok rendelkezésére bocsátott, elmondása alapján nem emeltek vádat ellene és nem vették őrizetbe.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, illegal migrants, insecurity, jean-marc morandini, marseille, shanty town