Nem védi meg a rendőröket az állam, állítja a rendőrszakszervezeti képviselő

Nem védi meg a rendőröket az állam, állítja a rendőrszakszervezeti képviselő

Linda Kebbab szakszervezeti tag arról beszélt egy interjú során, hogy bár a francia állam dolga lenne a megtámadott rendőrök védelme, ezt nem látják el. Franciaországban elképesztő méreteket ölt a rendőrök elleni támadások száma, naponta átlagosan 85 ilyen jellegű támadás történik.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 19. 16:11

A francia rendőröket nap mint nap támadások érik, mégsem nyújt nekik megfelelő védelmet az állam, ezt Linda Kebbab, az Unité SGP Police nevű rendőrszakszervezet képviselője mondta a CNews hírtelevíziónak adott interjújában.

Linda Kebbab szerint munkáltatóként a francia állam feladata lenne a rendőrök védelmének biztosítása, ha bármilyen erőszaknak vannak kitéve. Manapság azonban a rendőröknek állandóan alkudozniuk kell a vezetőséggel azért, hogy fizessék ki az ügyvédi és orvosi költségeket, valamint a rendőrök és családtagjaik szociális és pszichológiai ellátásának költségeit. Kebbab azt mondta: ma Franciaországban a rendőrség védelme szinte egyáltalán nem is létezik.

A Valeurs actuelles nevű hetilap példaként a legutóbbi rendőrellenes támadást hozta fel, ami május 11-én történt a Párizshoz közeli Essonne megye Draveil nevű településén. Elfajult egy rendőri intézkedés, majd egy fiatalokból álló csoport egyik tagja ellopta a rendőrök gumibotját és azzal támadt rájuk, miközben folyamatosan káromkodott, a rendőröket szidva.

Hasonló jelenet játszódott le május elején az ország északnyugati részén lévő Rouen városában. Sajtóértesülések szerint egy közúti vitát követően egy autó utasai baseball ütőkkel estek neki egy másik autósnak. A rendőrök épp az egyik elkövetőt próbálták letartóztatni, amikor egy banda körülvette az autójukat és ütni-rúgni kezdték a járművet.

Az összecsapásban egy rendőr fejsérülést szenvedett, a felvételen pedig látszik, hogy egyik társa előrántja a szolgálati fegyverét és a levegőbe lő, hogy elriassza a támadókat, mindeközben azonban a letartóztatás alatt lévő személy elmenekült a helyszínről.

Ám nem csak a bűnelkövetők támadnak rá a francia rendőrökre. A fővárosban tartott május 1-i megmozdulás, melyet eredetileg az CGT-Unsa-FSU-Solidaires nevű szakszervezeti szövetség rendezett a nyugdíjkorhatár emelése ellen, szintén zavargásba csapott át és több tüntető is rátámadt a felvonulást biztosító rendőrökre.

A tüntetők között voltak szélsőbalos aktivisták is, a Black Block csoport tagjai tűzijátékkal támadtak a rendőrökre.

Franciaországban az utóbbi két évtizedben ugrásszerűen megnőtt a rendőrellenes támadások száma. A Le Monde nevű lap a belügyminisztérium által közölt adatokra hivatkozva azt írta tavaly februárban, hogy az utóbbi húsz évben megkétszereződött az ilyen jellegű támadások száma. A lap közlése szerint naponta átlagosan 85 rendőrellenes támadást követnek el Franciaországban. A statisztikák szerint 2021 januárjában 2288 esetben történt rendőrök elleni erőszakos támadás, ami húsz év alatt 2,3-szeres növekedést jelent.

Tavaly februárban Gérald Darmanin belügyminiszter rendkívül kemény fellépést ígért azok ellen, akik rendőrökre támadnak, miután a Párizshoz közeli Poissy nevű településen tűzijátékkal támadtak a rendőrökre és azt kiabálták, hogy öljék meg őket.

A belügyminiszter szerint ha valaki a rendőrökre támad, az olyan, mintha a Francia Köztársaság ellen követne el támadást és teljes mértékben elítéli a történteket.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

aggression against police, france, linda kebbab, no protection