Országos kijárási tilalom bevezetését sürgetik

Országos kijárási tilalom bevezetését sürgetik

Az államfő a kijárási tilalom haladéktalan, országos bevezetését támogatja, miután szakértők az egészségügyi ellátórendszer összeomlására figyelmeztettek a fertőzöttek magas száma miatt.

NAGYVILÁG 2021. NOVEMBER 24. 10:39

Zuzana Caputová szlovák államfő egy pozsonyi kórházban tett látogatása után kedden kijelentette, jelenleg Szlovákia a legrosszabb helyzetben lévő ország a világon az új fertőzöttek lakossághoz viszonyított arányát tekintve. Úgy fogalmazott: a kórházak „teljesítőképességük határán állnak”, helyenként már korlátozzák az ellátást, emiatt az elnök a kijárási tilalom haladéktalan, országos bevezetését sürgette, humanitárius katasztrófáról beszélt.

Hétfőn léptek volna hatályba Szlovákiában azok a rendelkezések, melyek szerint a munkavállalóknak a legfertőzöttebb térségekben hetente kétszer igazolniuk kell, hogy felvették az oltást, vagy hogy átestek a fertőzésen, illetve negatív tesztet kellett volna felmutatniuk. A szabályozás előkészítését azonban döntéshozók nem tartották megfelelőnek.

A szlovák egészségügy már a koronavírus-válság kirobbanása előtt is létszámhiánnyal küzdött.

A szlovák lakosság mindössze 46,8 százaléka vette fel az oltást, ez a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az EU-ban.

Az országban szerdán várhatóan szigorítanak a járványügyi korlátozásokon, konkrét intézkedésekről azonban egyelőre nincs hír.