Országszerte tüntetnek a holland gazdák, a kormány ellehetetleníti a családokat – videó

Országszerte tüntetnek a holland gazdák, a kormány ellehetetleníti a családokat – videó

A holland gazdák hetek óta tartó tiltakozásai megbénították az ország infrastruktúrájának egy részét. A szakértők ellátási gondokra figyelmeztetnek, mivel a gazdák blokkolják a szupermarketek elosztóközpontjait.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 5. 16:01

A tömeges tiltakozások oka egy új kormányrendelet, ami alapjaiban lehetetleníti el a mezőgazdasági szereplőket. A Mark Rutte vezette holland kabinet ugyanis elhatározta, hogy a klímavédelem érdekében drasztikus mértékben, mintegy hetven százalékkal csökkenti a nitrogén-kibocsátást. A nitrogént alapvetően a mezőgazdaságban használják, enélkül a teljes ágazat megbénul, ami komoly élelmiszerhiányhoz vezet.

„A kormány afelé tart, hogy a teljes hollandiai mezőgazdasági ágazatot kisöpörje az országból”

– panaszkodott az egyik érdekképviselet vezetője, aki hozzátette, hogy a gazdáknak most két lehetőségük van: rengeteg pénzért cserébe áttérnek biogazdálkodásra, vagy felhagynak a mezőgazdasági munkával.

Az új rendelet különösen az állattenyésztőket érinti súlyosan. A kormány becslése szerint körülbelül egyharmaduknak fel kell hagynia a munkával. A feldühödött gazdák utakat és csomópontokat zárnak le, országszerte több helyen megbénították a forgalmat.

A tüntetők Christianne van der Wal környezetvédelmi miniszter, a liberális-konzervatív VVD képviselője házánál is kifejezték a véleményüket.

A halászok szolidaritást vállaltak a gazdákkal és blokád alá vontak néhány kikötőt, a Wadden-szigetekre közlekedő kompjáratok is nagyrészt leálltak.

NAGYVILÁG

Címkék:

european farmers, netherlands, protest