Pakisztán kétmillió afgán migránst utasít ki a gyakori merényletek miatt

Pakisztán 1,73 millió illegális afgán bevándorlót utasít az ország elhagyására a hónap végéig, mert rendkívül megszaporodtak az öngyilkos merényletek az országban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. OKTÓBER 5. 08:55

Pakisztán az országban élő illegális afgán migránsok tömeges kitoloncolásáról döntött, miután kiderült, hogy az országban idén eddig elkövetett öngyilkos merényletek többségét afgán állampolgárok követték el. A pakisztáni kormány már hivatalosan is elrendelte, hogy az országban illegálisan élő, becslések szerint 1,73 millió afgán állampolgár a hónap végéig hagyja el az országot, különben felkutatják, őrizetbe veszik és erőszakkal toloncolják ki őket.

November 1-jei határidőt adtunk nekik. Nem az a kérdés, hogy Afganisztánon belülről támadnak minket, vagy afgán állampolgárok vesznek részt az ellenünk irányuló támadásokban. Bizonyítékunk van

jelentette ki Sarfraz Bugti belügyminiszter. 2023-ban az országban regisztrált 24 öngyilkos merényletből 14-et afgán terroristák hajtottak végre. A Pakisztánban élő 4,4 millió afgán állampolgár több mint egyharmada egyébként illegálisan tartózkodik az országban.

A múlt héten legalább 57 ember, köztük hét gyermek halt meg két pakisztáni mecsetnél felrobbantott két öngyilkos merényletben, amelyek közül legalább egy támadó afgán állampolgár volt. A robbantásokban több tucatnyian megsebesültek.

Miután a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, a politikai élet egyre instabilabbá vált, a feszültség pedig egyre csak növekedett a térségben. Ez arra késztette az egyik pakisztáni székhelyű militáns tálib csoportot, hogy visszavonja a kormánnyal tavaly kötött tűzszünetet.

Az afgán tálibok ugyanakkor tagadják az iszlámábádi állításokat, miszerint afgán területeket, különösen a szomszédos országok közötti hegyvidéki határvidéken, a fegyveresek kiképzőtérként használnak, és kitartanak amellett, hogy Pakisztán biztonsági aggályai belpolitikai kérdés.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

afganisthan, migrants, pakistan