Rovarok és műhús a jövő ételei?

A kutatócsoport szerint pár éven belül engedélyezhetik a laboratóriumban gyártott húsokat az Európai Unióban, így az állati eredetű húsnak már nem csak a rovarok lesznek az alternatívái.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 9. 10:40

A laboratóriumban termesztett húst és tejet néhány éven belül élelmiszerként engedélyezhetik az Európai Unióban, egy kutatócsoport még idén be akarja nyújtani az ehhez szükséges dokumentumokat. A termesztett hús koncepcióját környezetbarátabbnak és humánusabbnak hirdetik, mint az állatok levágását. Ugyanakkor a gyártási folyamat során élőállatokból és magzatokból kell szövetet és vért venni az élelmiszer előállításához.

Sok szkeptikus a tenyésztett húst Frankenstein-húsként emlegeti.

Astrid Walles-Granberg, a svéd élelmiszerügyi hivatal tanácsadója szerint az első kérelem benyújtása már idén ősszel várható. Ezután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megvizsgálja a termék biztonságosságát, a tagállamok szavaznak, majd a Bizottság meghozza a végső döntést. A folyamat várhatóan legalább másfél évig tart.

Jelenleg a rendkívül magas költségek még gátolják a laborhús elterjedését, az első tenyésztett húsból készült hamburger a becslések csaknem 250 ezer euróba került. A Frankenstein-hús fejlesztésben azonban sokan komoly potenciált látnak, többek között Leonardo di Caprio színész és Sergey Brin, a Google alapítója is támogatja az ilyen kutatásokat.

A tenyésztett húst támogató vállalatok azt állítják, hogy a laboratóriumban termesztett hús jobb az éghajlat szempontjából, mint a természetes, és kisebb a betegségek kockázata a laborhúsok esetében.

A világ egyes részein egyébként már engedélyezték a laborban tenyésztett húsok forgalmazását. Szingapúr lett a világ első országa, amely alig több mint két évvel ezelőtt engedélyezte a bioreaktorokban előállított hús értékesítését. Egy indiai-amerikai vállalat is elkezdte a tej laboratóriumokban történő előállítását.

Mindeközben Hollandiában több száz államilag finanszírozott általános iskolában kínálnak a tanulóknak gilisztákat és rovarokat, amelyeket megehetnek. A program szervezői arra ösztönzik a diákokat és a szülőket, hogy a klímavédelem érdekében hagyjanak fel a húsevéssel.

Számos európai élelmiszerbiztonsági hatóság fontolgatja, hogy engedélyezi az ehető rovarok kereskedelmét a szupermarketekben és a kiskereskedelemben. Az Egyesült Királyságban például jelenleg is folyik az emberi fogyasztásra szánt tücskök tenyésztésének engedélyezése.

NAGYVILÁG

Címkék:

alternative meat, europe, insect, meat factory