Súlyos biztonsági probléma akadályozza a francia áramtermelést

Beindult a dominó-effektus a Penly-1 atomerőmű esetében, ugyanis újabb repedéseket fedeztek fel a hűtőrendszerben, melyek valószínűleg egy korábbi javítás miatt keletkeztek, ezért a Nukleáris Biztonsági Hatóság arra kérte az EDF nukleáris energetikai vállalatot, hogy dolgozza át a javítási stratégiáját.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 9. 08:31

Továbbra sincs minden rendben a francia atomreaktorok háza táján, amint arról a V4NA korábban hírt adott, az ország áramtermelésének több mint 70 százalékát biztosító 56 atomreaktor közül 18 programozott karbantartás miatt állt le, további 12 pedig korróziógyanú miatt vár átvizsgálásra. Emiatt az országban drasztikusan visszaesett a nukleáris termelés, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy történelmi mélypontra esett a francia áramtermelés. Három évtizede nem termelt az ország olyan kevés villamos energiát, mint 2022-ben, erről az átvitelt üzemeltető rendszer kezelője, az RTE számolt be éves jelentésében.

De nem csak a tervezett karbantartás vagy korróziógyanú miatt kellett több erőművet leállítani. A francia Nukleáris Biztonsági Hatóság (ASN) sajtóközleményt adott ki, melyből kiderül, hogy súlyos biztonsági probléma merült fel a Penly-1 atomreaktor esetében. A hatóságot az atomerőműveket kezelő Électricité de France (EDF) nevű vállalat értesítette a problémáról, a nyilatkozat szerint a Cattenom atomerőmű 3-as reaktorával, valamint a Civaux, a Chooz B és a Penly atomerőművek reaktorainál észleltek problémát.

Az ASN közleményéből kiderül, hogy a Penly reaktorának esetében kifejezetten nagy, 155mm kiterjedésű repedést fedeztek fel, mely a cső kerületének körülbelül egynegyedét érinti, legnagyobb mélysége pedig 23mm. A repedést egy 27mm vastag csövön észlelték, ám az EDF kiemelte, hogy nem veszélyeztette sem az erőmű személyzetét, sem a környezetet, mivel a reaktor hűtéséhez kapcsolódó biztonsági funkciót befolyásolja.

A történtek miatt az ASN felszólította az EDF-et, hogy vizsgálja felül a feszültségkorrózió kezelésére alkalmazott módszerét egyes reaktoraiban, miután kiderült, hogy a fent említett sérülés valószínűleg egy korábbi, célzott kettős javítási művelet során keletkezett. Az ASN kiemeli, hogy a szóban forgó cső hegesztése a reaktor építése során kétszeres javításon esett át, ami miatt feltehetően módosultak a mechanikai tulajdonságai és a fém belső feszültsége az érintett területen.

A történtek miatt az ASN a Penly atomerőmű 1-es reaktorában történt eseményt az INES Nemzetközi Nukleáris Eseményskála szerint 2-es szintre minősítette, míg a többi, fent említett reaktor esetében 1-es szintet állapított meg.

Az EDF ezután elrendelte a RIS és RRA rendszerek javított hegesztéseinek ellenőrzését. Több mint 150 hegesztési varratról állítanak ki laboratóriumi szakvéleményt, az átfogó ellenőrzést pedig 2023-ban kiterjesztik az összes atomreaktorra.

A Le Figaro cikkéből kiderül, hogy a Penly atomerőművet még 2021 októberében állították le egy kiterjedt feszültségkorrózió-ellenőrzési program keretében, az újraindítás május 2-ra van kitűzve, de a most felfedezett repedés miatt kétséges, hogy májusban újra el tudják indítani a reaktort.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

cracks, edf, france, nuclear power plant, security problems