Száz fős delegációt küld az Európai Parlamentbe az iszlamistákkal cimboráló szervezet – videó

Száz fős delegációt küld az Európai Parlamentbe az iszlamistákkal cimboráló szervezet – videó

Az előzetes viták és tiltakozások ellenére óriási, száz fős küldöttséggel képviselteti magát az iszlamista Muszlim Testvériség nevű szervezethez közel álló FEMYSO szervezet a nagyszabású, kétnapos rendezvényen

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JÚNIUS 10. 11:35

Strasbourgban, az Európai Parlament szervezésében rendezik meg az Európai Ifjúsági Rendezvényt (EYE), melynek keretében többezer fiatalnak adódik rá lehetősége, hogy találkozzon a döntéshozókkal, írja oldalán az EP, hozzátéve, hogy a rendezvény egyedülálló lehetőséget kínál a 16 és 30 év közötti fiatalok számára. Az idén immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő eseményre június 9-én és 10-én kerül sor az elzászi nagyvárosban, az EYE programja intézményekkel, nemzetközi szervezetekkel, a civil társadalommal, ifjúsági szervezetekkel és magukkal a résztvevőkkel közösen létrehozott tevékenységeket kínál.

A rendezvényen részt vesz a FEMYSO nevű szervezet is, akik egy videóban büszkén adtak hírt az eseményről.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FEMYSO (@femyso) által megosztott bejegyzés

A videóban beszélő fejkendős fiatal lány elmondása alapján kétévente többezer fiatal érkezik Strasbourgba Európa minden részéről, hogy fontos témákról beszélgessenek az aktivistákkal, szakértőkkel és döntéshozókkal.

Az aktivista kiemeli, hogy fiatal európai muszlimként rendkívül fontosnak tartja, hogy aktívak legyenek és figyelemmel kísérjék a társadalmat befolyásoló történéseket. Fontos továbbá, hogy részt vegyenek a demokratikus folyamatban egy összetartó és vibráló Európa érdekében.

A FEMYSO szervezetről írt már korábban a V4NA hírügynökség, kiemelve, hogy meglehetősen bőkezű támogatást kapnak az Európai Uniótól. 2007 óta rendszeres anyagi támogatáshoz jutottak az Európai Bizottságtól, eddig összesen 210 000 eurót. Ami a FEMYSO európai fellépését illeti, az főleg a muszlim fejkendő viselésének szabadságát támogató kommunikációból és plakátkampányok közzétételére irányuló lobbitevékenységből, kutatási projektekből és az európai fiatalok számára szervezett szemináriumok megrendezéséből áll. A szervezet egyébként szisztematikusan támadja Franciaországot amiatt, hogy a szekularizmusról szóló törvény értelmében korlátozzák nyilvános helyen a szemmel látható, feltűnő vallási jelképek viselését, beleértve a muszlim fejkendőt is.

Ezzel azonban még nincs vége a FEMYSO körüli kétes ügyeknek, a szervezet ugyanis közel áll a Franciaországban feloszlatott Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezethez, emiatt Marlène Schiappa francia állampolgárságért felelős miniszter 2021 novemberében felszólította az európai illetékeseket, hogy, Franciaországhoz hasonlóan ők is vegyék ki a részüket a radikális iszlámizmus elleni küzdelemből.

 

A hírre, mely szerint a FEMYSO egy 100 fiatalból álló delegációt küld az Európai Parlamentbe, reagált Jean-Paul Garraud francia jobboldali politikus, európai parlamenti képviselő, aki felhívta rá a figyelmet, hogy ilyen módon szivárognak be az iszlamisták az EP-be.

 

A politikus szerint elfogadhatatlan provokációról van szó, amely jól szemlélteti azt a kulturális harcot, amelyet a Muszlim Testvériség vív a fiatalokon keresztül.

A Groupe Identité et Démocratie nevű francia jobboldali csoport szintén megszólalt a történtekkel kapcsolatban, kiemelve, hogy az iszlamista szervezethez közel álló FEMYSO több alkalommal is felhívta magára a figyelmet, többek között azzal, hogy élesen kritizálta Franciaországot a burkini és a muszlim fejkendő viselésének tilalma miatt.

 

A csoport arra is emlékeztetett, hogy tavaly novemberben a szóban forgó szervezet nyíltan hirdette a hidzsáb viselését és tette mindezt az Európai Unió támogatásával.

Azzal kapcsolatban, hogy a FEMYSO részt vesz az EYE2023 rendezvényen, a Groupe Identité et Démocratie Twitter-bejegyzésében nyíltan leszögezi, hogy soha nem fogadják el a politikai iszlám beszivárgását az európai intézményekbe.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

european parliament, femyso, islamism, strasbourg