Több ezer fegyvertulajdonos magánadatait szivárogtatta ki a kaliforniai főügyészség

Több ezer fegyvertulajdonos magánadatait szivárogtatta ki a kaliforniai főügyészség

A kaliforniai fegyvertartók csoportjának vezetője szerint a főügyész több tízezer jogkövető kaliforniai állampolgárt sodort veszélybe, ezért a lemondását követelik. Az egyik portál szerint sokan hozzájuthattak az érzékeny adatokhoz.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 30. 10:34

Több ezer kaliforniai fegyvertulajdonos személyes adatai szivárogtak ki június 27-én, hétfőn a 2022 Firearms Dashboard Portal-on keresztülírja a thepostmillennial.com. A hírportál megjegyzi, a weboldalt az állam igazságügyi minisztériuma azért hozta létre, hogy „javítsa az átláthatóságot és az információcserét a lőfegyverekkel kapcsolatosan”. A kiszivárgott adatok között szerepelt többek között a fegyvertartók teljes neve, faji hovatartozása, lakcíme, születési ideje, valamint az engedélyük típusa és kiállításának dátuma is.

Az ügyről először beszámoló The Reload portál szerint a részletes információkat tartalmazó adatbázisok eredetileg a weboldal térképfunkciójának egyik gombján keresztül voltak letölthetők, amit június 29-e, kedd délutánra eltávolítottak. A The Reload a közösségi médián keresztül terjedő hozzászólásokra hivatkozva azt írja, hogy sokan hozzájuthattak a dokumentumokhoz, amíg azok elérhetők voltak.

A kaliforniai fegyvertartók csoportja (Gun Owners of California) elítélte Rob Bonta főállamügyészt az adatok kiszivárogtatása miatt.

„Úgy gondoljuk, hogy Rob Bonta vagy masszívan inkompetens, hihetetlenül hanyag, vagy hajlandó olyan információkat bűnösen kiszivárogtatni, amelyek kiszivárogtatására nincs felhatalmazása”

– mondta a csoport ügyvezető igazgatója, Sam Paredes.

„Ez annyira kirívó, hogy le kellene mondania. Több tízezer jogkövető kaliforniai állampolgárt sodort veszélybe. Ez nem menthető meg egy ‘sajnálom’-mal”.”

– emelte ki a csoport vezetője, hozzátéve, hogy vizsgálják a lehetséges jogi lehetőségeket.

A főállamügyész hivatala megerősítette, hogy magánjellegű adatok kerültek nyilvánosságra, és közölte, hogy vizsgálják a helyzetet.

„A személyes adatok bármilyen jogosulatlan kiadása elfogadhatatlan. Gyorsan dolgozunk a helyzet megoldásán, és a lehető leghamarabb további információkkal fogunk szolgálni”.

– mondta a hivatal szóvivője a The Reloadnak.

NAGYVILÁG

Címkék:

attorney general, gun owners, leaked, private data, usa