Több munka, kevesebb pénz: tüntetést szerveznek a nyugdíjreform miatt – videó

Élisabeth Borne francia kormányfő ismertette a bevezetni kívánt nyugdíjreform részleteit, melynek egyik megosztó intézkedése a nyugdíjkorhatár két évvel történő megemelése. A jobb-és baloldal egyaránt tiltakozik a reform ellen.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 13. 10:16

Hosszas egyeztetések és viták után végül január 10-én nyilvánosságra hozta Élisabeth Borne francia miniszterelnök a francia kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform részleteit. Emmanuel Macron államfő már évek óta készül erre, de a pandémia miatt kénytelen volt azt elodázni.

A kormányfő által ismertetett főbb vonalak a nyugdíjkorhatárra és a nyugdíj minimális összegére vonatkoznak, az intézkedéseket a miniszterelnök sajtótájékoztató keretében hozta nyilvánosságra.

A nyugdíjreformról szóló dokumentumot január 23-án terjeszti a francia kormány a minisztertanács elé, a parlamenti vita pedig februárban veszi kezdetét, írja a Le Figaro, hozzátéve, hogy a miniszterelnök nyitott a párbeszédre és a projekt továbbfejlesztésére.

Ami a nyugdíjkorhatárt illeti, a kormányfő bejelentése sokak felháborodását váltotta ki, a francia kormány ugyanis azt szeretné véghez vinni, hogy 2030-ra a jelenlegi 62-ről 64-re emelje, a franciák 43 év szolgálati idő után mehetnének nyugdíjba. A kormány ezt úgy tervezi bevezetni, hogy szeptember 1-től fokozatosan, évenként három hónappal emeli a korhatárt, így 2027-re 63 év lesz a korhatár, 2030-ra pedig eléri a 64-et.

A nyugdíjkorhatárról szóló bejelentés azonban cseppet sem nyerte el a francia ellenzék tetszését, mind a jobb, mind a baloldal éles kritikával illette a miniszterelnök szavait.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés nevű párt frakcióvezetője, Marine Le Pen parlamenti felszólalásában azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy szerinte jó ötlet-e a nyugdíjkorhatár kitolása, amit a franciák 70 százaléka ellenez, méghozzá azzal az indokkal, hogy nekik kell megfizetniük a francia vezetés politikai kudarcait?

Marine Le Pen szerint a nyugdíjreform igazságtalan és kijelentette, hogy pártja mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megakadályozza annak bevezetését.

A baloldali Engedetlen Franciaország nevű párt vezetője, Jean-Luc Mélenchon szintén hevesen ellenzi a nyugdíjreformot, ami szerinte súlyos társadalmi regresszió.

A baloldali párt szerint az intézkedéssel Élisabeth Borne társadalmi háborút hirdetett a franciák 80 százaléka ellen. Közleményükben kifejtik, hogy minden második francia munkanélküli, amikor nyugdíjba vonul, ráadásul a legszegényebb férfiak negyede meg sem éri már a jelenleg érvényben lévő nyugdíjkorhatárt sem.

A szakszervezetek is tiltakoznak a nyugdíjreform ellen, igazságtalannak tartják, hogy a kormány többet dolgoztatná az embereket és kevesebbet fizetne nekik, ezért a CFDT szakszervezeti szövetség sajtóközleményt adott ki, melyben mindenkit arra kér, hogy csatlakozzanak a január 19-én megrendezésre kerülő általános mozgósításhoz, mely során tüntetéseket és sztrájkokat hirdetnek.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

demonstration, elisabeth borne, france, government, opposition, pension reform, unfair