Ukrajnának szembe kell néznie a valósággal – mondja a cseh elnök

Petr Pavel szerint értelmetlen az ukránok vagy oroszok vereségéről beszélni.

NAGYVILÁG 2024. SZEPTEMBER 25. 12:47

Petr Pavel cseh elnök a New York Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy Ukrajnának reálisan kell látnia a háborúban kitűzött céljait, és hogy a konfliktus legvalószínűbb kimenetele az, hogy Ukrajna kénytelen lesz területeket átengedni. Az a beismerés, hogy Ukrajnának esetleg területeket kell átengednie, különösen meglepő Pavel részéről, akit a New York Times Ukrajna egyik legkitartóbb támogatójaként jelleme – írja A Remix News.

„A háború legvalószínűbb kimenetele az lesz, hogy az ukrán területek egy része orosz megszállás alá kerül, ideiglenesen”

– mondta. Az „ideiglenes” megszállás azonban évekig is eltarthat Pavel szerint, aki jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik. Szerinte háborús fáradtság jellemzi az orosz–ukrán konfliktust. Pavel szerint sem Ukrajna, sem Oroszország nem számíthat maximalista céljai elérésére.

„Nincs értelme Ukrajna vereségéről vagy Oroszország vereségéről beszélni”

– mondta, hozzátéve, hogy a végeredmény valahol a kettő között lesz.

Nem Pavel az egyetlen, aki ilyen megjegyzéseket tesz, például Jan Lipavsky cseh külügyminiszter is hasonlóan nyilatkozott:

„Látjuk, hogy Ukrajna jelenleg nem képes visszavenni az összes területét, ez a valóság.”

Ez viszont szerinte nem jelenti azt, hogy Ukrajnának muszáj valamit átadnia a területeiből Oroszországnak – írja a CTK cseh hírügynökség.
Mint ismert, Kijev jelenleg az összes Oroszország által megszállt terület visszaadását követeli, beleértve a Krím félszigetet is, amelyet Moszkva 2014-ben annektált. Oroszország viszont azt akarja, hogy Ukrajna adja át Donyecket, Luganszkot és a Krímet.