A lengyel pártelnök szerint Németország egy nagy állammá alakítaná az Uniót

Lengyelország hamarosan válaszút elé érkezik, amely során el kell dönteni, hogy a lengyelek engednek-e Németország törekvéseinek, miszerint az Európai Unió egy európai állammá válik, vagy a szuverén államokon alapuló Európai Unió útját támogatják – mondta a kormánypárt elnöke.

POLITIKA 2022. DECEMBER 5. 10:22

A tét valóban nagy – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski egy lakossági fórumon. A Jog és Igazságosság kormánypárt elnöke rámutatott, hogy Németország megkísérli a saját „európai projektjét” megvalósítani, amely magában foglalja egy új politikai helyzet megteremtését a kontinensen.

„Az európai projektről elég sokat beszélnek, de úgy gondolom, hogy hazánkban nem igazán ismert. Ez olyasvalami, amit a mai elit, különösen a brüsszeli elit irányít. (…) Ez a projekt különböző lépések összessége. Ez egy olyan terv, amelynek politikai, gazdasági és kulturális vonatkozásai vannak”

– mondta Jaroslaw Kaczynski, aki egyenesen kijelentette: ez a terv az Európai Unió európai állammá válását célozza.

„Az ilyen jellegű bejelentések már sokszor elhangzottak korábban, de ebben az időben, amelyben élünk, egészen közvetlenül hangzanak el. És ezt olyan őszinteséggel lehet mondani, amire korábban nem volt példa. Kijelentik, hogy ez a projekt egy állam létrehozásához vezet. Ha egy ilyen állam létrejönne, és ha Németországnak sikerülne megvalósítania ezt a „Scholz-tervet”, akkor ennek az államnak a hatalma máris óriási lenne.

Ha a lengyel oldalról nézzük, ez az az út, amelyet Lengyelországnak végig kell járnia, hogy a szovjet csizma alól kikerülve a német csizma alá kerüljön? Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy vajon kifizetődő-e egy ilyen megoldás a lengyelek számára. Ha megnézzük a saját történelmünket, egy dolgot mondhatunk: a csizma alatti élet rossz”

– mondta a politikus. A Jog és Igazságosság párt elnöke jelezte, hogy Lengyelországnak az Európai Unióban kell lennie, de az Unióról ma másfajta elképzelések vannak.

Jaroslaw Kaczynski korábban hasonló témában fogalmazott meg éles kritikát, akkor arról beszélt, hogy Lengyelországban van egy olyan politikai blokk, amelyet Donald Tusk vezet és amely Németország érdekeit szolgálná, ha hatalomra kerülne.

“Van egyrészt a lengyel jobboldal, amely kisebb repedésekkel, de egységes, és ez egy igazi lengyel párt, ehhez nem férhet kétség. Van egy németpárti blokk is Lengyelországban. És a következő választásunk a lengyelpártiak vagy a németpártiak között fog eldőlni, akik bármire készek, csakhogy bejussanak a parlamentbe”

– jelentette ki akkor Kaczynski, aki úgy véli, a jövő évi voksolás nagyon komoly választás lesz, amellyel a lengyelek most szembesülnek majd.

“A jobboldal által kínált lehetőségek maximális kihasználása csak azzal a feltétellel lehetséges, ha nem térünk vissza az országunk kirablásának, a költségvetés és az államháztartás kirablásának politikájához, ahhoz a politikához, amelyben az állam nem reagál a válságokra. Ez volt a Polgári Platform politikája”

– mondta a kormánypárt első embere, felidézve a jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) legutóbbi kormányzási időszakát. Hozzátette, hogy 2007 és 2015 között a PO-PSL kormány intézkedései “manipuláción alapultak”, ami “a demokrácia megtagadása”, mivel a választók nem ismerik fel ezeknek az intézkedéseknek a megfelelő céljait.

“Visszatérne a passzivitás, a lehetetlenség, a manipuláció, azaz a társadalommal való tisztességtelen játék, szeretnék erre mindenkit figyelmeztetni”

– mondta Jaroslaw Kaczynski a választóknak.

POLITIKA

Címkék:

eu, germany, jaroslaw kaczynski, poland