A magyar kormány mellé állt a volt szlovák miniszterelnök az uniós vitában

Határozottan kiáll Magyarország és Orbán Viktor mellett Robert Fico Szlovákia volt kormányfője, aki minderről a HírTV nevű magyar televíziós csatornának nyilatkozott.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 23. 16:21

“Én soha nem avatkoztam más ország belső ügyeibe, de úgy vélem, hogy a javaslat, miszerint Magyarországtól vonják meg a 7,5 milliárd eurós összegű európai uniós támogatást, nem annak a büntetése, hogy a magyar kormány vagy parlament valamilyen törvényeket vagy határozatokat fogad el” – jelentette ki a HírTV magyar tévécsatornának Robert Fico egykori szlovák miniszterelnök. Hozzátette, hogy

“ezt a büntetést azért rótták ki, mert Orbán Viktor és a magyar kormány nagyon meggyőzően áll ki az elképzelései mellett, például az ukrán háborút illetően, de ezek az álláspontok nem állnak összhangban a tagállamok álláspontjával. Emiatt érzem rendkívül veszélyesnek az Európai Bizottság ezen határozatát, illetve javaslatát”.

A volt kormányfő szerint “ha valaki – jelen esetben a Európai Bizottság – azt állítja, hogy ma Magyarországon sérült a jogállamiság, akkor kissé nevetnem kell, hiszen mi is történik akkor Szlovákiában? Szlovákiában a börtönökben halnak meg bizonyos személyek, Szlovákiában tanúi lehetünk annak, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak bocsánatot kell kérnie azoktól az emberektől, akiket jogtalanul ítéltek el”.

Fico kitért arra is, hogy ha bárki a vétójog megszüntetésére törekszik, akkor ez az Európai Unió végének a kezdetét jelenti, “hiszen akkor miért lesznek ott a kis országok? Ez esetben az Európai Tanács ülését követően is elég minket meghívni, és közölhetik velünk, hogy miben is állapodott meg Németország és Franciaország” – tette hozzá.

A világ nagy része teljesen másképp tekint az orosz-ukrán konfliktusra, mint az EU vagy az USA. Én ugyanazon az állásponton vagyok az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban, mint Orbán Viktor.

– jelentette ki a szlovák politikus és kiemelte hogy kormányfőként egyetlen egyszer sem küldött volna fegyvereket vagy lőszert Ukrajnának. Mint mondta, aki fegyvert küld Ukrajnának, az a háború folytatása mellett teszi le a voksát. Senki sem mondhatja ki egy mondatban azt, hogy békepárti és hogy fegyvereket szállít Ukrajnának. Ez egyszerűen lehetetlen – szögezte le, majd megjegyezte hogy

“Orbán Viktor ukrán-orosz konfliktusról alkotott véleménye rendkívül közel áll hozzám, hiszen a konfliktus kirobbanása óta ezt képviselem én is. A szlovákiai sajtó emiatt Putyin bérenceként bélyegzett meg. De visszautasítom ezt. Én elsősorban Szlovákiához vagyok hű. Azt szeretném, hogy a szomszédos országban ne legyen háborús konfliktus. A politikai nézeteim mások, mint Orbán Viktoré. Ő konzervatív politikus, én pedig baloldali vagyok, de a háború és béke kérdésében azonos az álláspontunk”.

A volt kormányfő ezután feltette a kérdést: “Az Európai Unióban hozott szankcióink akár egy milliméterrel is visszaszorították az oroszokat Ukrajnában? A válasz egyszerű, a szankciók egyáltalán nem változtattak Oroszország Ukrajnával szembeni álláspontján. Akkor mire jók ezek a szankciók? Arról nem beszélve, hogy kontraproduktívak, és különösen a kisebb országoknak okoznak komolyabb gondokat” – magyarázta.

Az interjút a HírTV szombaton 23 órakor sugározza, a Globál című műsorban.

POLITIKA

Címkék:

eu, Hungary, Slovakia