"Ami Európából még megmaradt, az Közép-Európában van"

A hétvégén Varsóban egyeztetett a magyar Alapjogokért Központ és lengyel partnerszervezete, az Ordo Iuris a konzervatív erők európai együttműködésének szélesítéséről cseh, szlovák és olasz partnereikkel. A két szervezet célja, hogy kiálljanak a szuverenitás, a normalitás, a józan ész, a közös jó és a természet rendje által adott elidegeníthetetlen jogok gondolata mellett egy olyan összeurópai think-tank hálózat létrehozásával, amely képes kellő súllyal fellépni és hangot adni az „Isten, haza, család” gondolatának az Európa jövőjéről szóló politikai vitákban.

POLITIKA 2021. JÚNIUS 1. 12:51

A hétvégén Varsóban egyeztetett a magyar Alapjogokért Központ és lengyel partnerszervezete, az Ordo Iuris a konzervatív erők európai együttműködésének szélesítéséről. A kibővített körben folyó találkozón a felek cseh, szlovák és olasz partnerekkel abban állapodtak meg, hogy a napokban ők is csatlakoznak a már működő együttműködéshez. A magyar és lengyel fél még tavaly állapodott meg arról, hogy egy olyan összeurópai think-tank hálózatot hoz létre, amely képes kellő súllyal fellépni és hangot adni az „Isten, haza, család” gondolatának az Európa jövőjéről szóló politikai vitákban.

A mostani, varsói egyeztetés azért is bír különös jelentőséggel, mert nemrégiben indította el az Európai Unió az Európa jövőjéről szóló párbeszédet.

Ezzel összefüggésben az Ordo Iuris-szal és a többi partnerrel folytatott megbeszélésen Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója elmondta,

„ami Európából még megmaradt, az Közép-Európában van, ugyanis itt vannak még olyan energiák, melyek szembe tudnak szállni a ma nem-Európájával”.

Szánthó Miklós azt is bejelentette, a konzervatív erők nemzetek közötti együttműködését szolgáló szövetség a következő napokban fog intézményesülni.  Az egyértelmű cél, hogy kiálljanak a szuverenitás, a normalitás, a józan ész, a közös jó és a természet rendje által adott elidegeníthetetlen jogok gondolata mellett. „Hiszen együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”, emlékeztetett.

Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris elnöke üdvözölte a két szervezet eddigi sikeres együttműködését és az újonnan csatlakozni kívánó partnerek szándékát. Kwasniewski szerint a nyugati civilizáció válságban van.

„Határozottan ellenezzük, hogy a különféle nemzetközi intézményeket az európai társadalmak elnyomásának és az idegen ideológiák kikényszerítésének eszközeként használják”, tette hozzá.

A tárgyalásokon szintén részt vevő Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója ismertette, hogy a formálódó szövetség nyárra tervezett, következő találkozóján már szeretnék vendégül látni Budapesten is a cseh, szlovák és olasz partnereket.

„Együtt arra törekszünk, hogy egy, szuverén államok által irányított Európát képviseljünk. Európa a valódi civil társadalom szabadságának és megújításának terévé kell, hogy váljon”, mondta a stratégiai igazgató.

POLITIKA

Címkék:

alapjogokért központ, conservatives, Hungary, ordo iuris, poland