Antiszemita politikus támogatására buzdított a baloldal miniszterelnök-jelöltje

Antiszemita politikus támogatására buzdított a baloldal miniszterelnök-jelöltje

Márki-Zay Péter, a magyarországi baloldal miniszterelnök-jelöltje videóban buzdított Bíró László támogatására, aki korrupciós botrányai mellett azzal vált ismertté, hogy nyíltan antiszemita kijelentéseket tett.

POLITIKA 2022. FEBRUÁR 19. 11:34

Bíró László mellett kampányolt 2020 nyarán a magyarországi baloldal jelenlegi miniszterelnök-jelöltje – írta meg a Mediaworks Hírcentruma. Mint felidézik: Bíró egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei időközi választáson indult az egyesült baloldal jelöltjeként. A választáson a kormánypártok a balesetben elhunyt Koncz Ferenc képviselő lányát, Koncz Zsófiát indították. (Az időközi választásra a tragikus haláleset miatt került sor.)

Márki-Zay Péter a választás előtt felszólította saját maga és a baloldal támogatóit, hogy szavazzanak Bíró Lászlóra, a Jobbik politikusára. A MW Hírcentruma azt írja, Bíró korrupt, antiszemita politikus, aki mögött mindezek ellenére kiálltak a baloldali pártok. A politikus a Facebookon „tetűcsúszdásoknak” nevezte a zsidó turistákat (durva antiszemita szóhasználat a magyar nyelvben – a szerk.), a fővárost, Budapestet pedig „Judapestként” emlegette.

Márki-Zay Péter a fentebb említett felszólítást egy videóban tette meg, amelyben egyenesen kiállt Bíró László mellett. Úgy fogalmazott: „Ebben a feladványban én arra kérem zsidó honfitársaimat is, hogy igenis az antiszemita megjegyzéseket tevő jobbikos képviselőt támogassák. Arra kérem a cigány honfitársaimat is, hogy igenis a jobbikos képviselőjelöltet támogassák, mindannyiunk érdekében.”

Azt is nyomatékosította, hogy Bíró László parlamenti munkájával a zsidókat és a cigányokat is szolgálni fogja, és semmilyen hátrányuk nem fog származni a megválasztásából.

A választókat azonban nem nyugtatta meg a baloldal által adott „garancia”, Bíró ugyanis elvesztette a választást, a magyar kormánypártok jelöltje, Koncz Zsófia lett a befutó.

A MW Hírcentrum cikkében felidézi Márki-Zay korábban tett antiszemita kijelentését is. Egy esetben korábbi antiszemita megjegyzését próbálta megmagyarázni egy újabbal, amikor azt mondta: a Fideszben „kevés” a zsidó. A baloldal jelöltjének kijelentéseit hiába kritizálták zsidó szervezetek, nem kért bocsánatot. Egy megemlékezésen pedig rasszista megnyilvánulást tett, amikor azzal viccelődött, hogy Michael Jackson négerként született és fehér nőként halt meg.

POLITIKA

Címkék:

antisemitism, Hungary, márki-zay péter