Donald Tusk zsarolja a lengyel választókat

Donald Tusk zsarolja a lengyel választókat

Donald Tusk azt ígéri, hogy fel tudja szabadítani az EU által blokkolt pénzt Lengyelország számára, de ez az ígéret sokat elárul a Lengyelországhoz, a lengyelekhez és a brüsszeli és berlini hatalmi központokhoz való hozzáállásáról – írja Petar Petrovic lengyel publicista.

POLITIKA 2023. SZEPTEMBER 1. 13:46

Donald Tusk, Lengyelország volt miniszterelnöke és a balliberális ellenzék vezetője egy sopoti választási gyűlésen ígéretet tett arra, hogy a választások utáni napon elmegy és feloldja az uniós Nemzeti Újjáépítési Tervből származó pénzek zárolását – kommentálta Tusk legutóbbi beszédét Petar Petrovic lengyel publicista némi gúnnyal.

A sopoti nyilatkozat vélhetően Tusk egy ászként akarta kijátszani a kezéből, de kiderült, hogy nem több, mint egy hangzatos kampányígéret. Tusk a végrehajtó hatalmát akarta fitogtatni, de valójában beismerte, hogy ő és pártja a lengyel társadalom érdekei ellen dolgozik, csak azért, hogy a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártot legyőzze

– utalt a véleménycikk szerzője arra, hogy a közelgő parlamenti választásokig Tusk igyekszik minden brüsszeli érdeknek megágyazni, hogy egy esetleges győzelem eseten az összes uniós akaratot ráerőltethesse a lengyel lakosságra. Úgy véli, Tusk így zsarolja a lengyeleket, és választási lehetőség elé állítja őket: vagy a baloldalra szavaznak, vagy ne számítsanak uniós pénzekre.

Tusk úgy tesz, mintha nem tudná, miért nincs elegendő uniós pénz, holott az Európai Bizottság tavaly június elején eredetileg elfogadta a lengyel nemzeti gazdaságélénkítési tervet, amely egy lépés volt a gazdaságélénkítési alapból 23,9 milliárd euró támogatás és 11,5 milliárd euró hitel folyósítása felé.

– fogalmazott Petrovic.

Az Európai Bizottság és a lengyel kormány közötti feszültségek már jó ideje tartanak, a brüsszeli elit most azt várja Donald Tusktól és a balliberális birodalomtól, hogy vegyék át a hatalmat Lengyelországban, így a Soros-terv útjában álló utolsó néhány ország egyikét maga mellé állíthatja az Európai Bizottság.

POLITIKA

Címkék:

donald tusk, leftists, poland