Egyre kevesebben tartják megfelelőnek az Ukrajnának nyújtott segítséget

Az Európai Parlament által nemrég megjelentett Eurobarometer kutatás szerint a a többség nem támogatja az Európai Unió Ukrajnának adott segítségnyújtását.

POLITIKA 2022. DECEMBER 20. 11:14

Az Eurobarométer 2022-es őszi felméréséből kiderült, hogy a görögöknek mindössze 48 százaléka helyesli, hogy az Európai Unió támogatja Ukrajnát, az Oroszországgal szembeni háborújában. A támogatási politikát Bulgáriában, és Szlovákiában se támogatta a többség.

Amikor az olyan intézkedésekről kérdezték az embereket, mint a szankciók és az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás, a görögök még kevésbé voltak lelkesek, mindössze 46 százalékuk támogatta az intézkedéseket. Hasonló eredmények születtek Bulgáriában, Szlovákiában és Cipruson is, ahol szintén kevesebb mint 50 százalék fejezte ki támogatását a jelenlegi szankciós politika iránt.

A szankciókat és a katonai segélyt a kutatás szerint Svédországban és Finnországban támogatták a leginkább, őket követte Hollandia, Dánia, Írország és Portugália, ahol a támogatottság 90 százalék felett alakult.

Az ukrajnai háború következményeinek kezelésében történő együttműködéssel kapcsolatban azonban már sokkal megosztottabbak a polgárok, Németországban például csupán egy százalékponttal vannak többen azok, akik elégedettek az együttműködéssel, ami azt jelenti, hogy a valóságban a többség akár elégedetlen is lehet, ugyanis az ilyen kutatások esetében a hibahatárt 2 százalékpontnál állapítják meg.

Az uniós kooperációval a görögök még kevésbé vannak megelégedve mint a támogatásokkal és a szankciós politikával. A kérdésre válaszolók mindössze 30 százaléka nyilatkozta azt, hogy megfelelőnek tartja a jelenlegi rendszert. Ciprus, Bulgária és Szlovákia tekintetében sem sokkal jobban az arányok, a ciprusiak 40, a bolgároknak és a szlovákoknak pedig mindössze a 41 százaléka támogatta a háború uniós szintű kezelésével kapcsolatos együttműködést.

Továbbá az uniós lakosoknak mintegy kétharmada aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrajnai háború hatással lesz az életükre, 65 százalékuk ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a konfliktus közvetlenül megváltoztatta az életét. Sokakat már most is érintenek a növekvő inflációval és az energiaárakkal kapcsolatos problémák, néhány ország pedig elismerte, hogy a téli hónapokban központilag irányított áramkimaradásokat hajthatnak végre.

POLITIKA

Címkék:

energy crisis, European Union, polls, ukraine war