Elégedetlen az Európai Unió tempójával az ukrán külügyminiszter

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön amiatt bírálta az EU-t, amiért „nem hajtja végre saját döntését”, hogy közösen vásárolnak lőszert Ukrajna számára.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 21. 09:45

Miközben a blokk tagjai vitatkoznak a tervek megvalósításának módjáról, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön amiatt bírálta az EU-t, amiért „nem hajtja végre saját döntését”, hogy közösen vásárolnak lőszert Ukrajna számára, hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

Elkeserítő, hogy az EU képtelen végrehajtani saját döntését az Ukrajnának szánt lőszerek közös beszerzéséről

– írta Kuleba a Twitteren, ami jelentős hangnemváltást jelent Kijev részéről.

Az EU vezetői a múlt hónapban állapodtak meg arról, hogy összefognak, és egy közös alapból történő finanszírozás révén a következő 12 hónapban akár 1 millió lőszert szállítanak Kijevnek. A tárgyalások azonban nagyköveti szinten zsákutcába jutottak: nem sikerült megállapodni arról, hogy miként költsék el a közös szerződésekre elkülönített 1 milliárd eurót.

Kuleba szerint ez egy teszt, mert kiderül, hogy az EU képes-e döntő fontosságú új biztonsági döntéseket hozni, és hogy a blokk valóban rendelkezik-e stratégiai autonómiával. Utóbbival Kuleba Emmanuel Macron francia elnök kedvenc kifejezésére utalt, melyet az államfő akkor használt, mikor nemrég azzal keltett vitát, hogy azt mondta, Európának nem szabad „Amerika követőjévé” válnia.

A lőszerbeszerzési tárgyalások fő vitapontja akörül forog, hogy mennyire korlátozzák a pénzt az uniós gyártókra, és hogy bevonják-e az olyan helyeken működő vállalatokat, mint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia.

Franciaország élharcosa annak, hogy a pénzt a blokkon belül tartsák, míg mások, köztük Lengyelország, attól tartanak, hogy az európai védelmi ipar nem lesz képes arra, hogy az ígért 12 hónapos határidőn belül leszállítsa az ígért mennyiséget Ukrajnának.

A tárgyalások valószínűleg a jövő héten folytatódnak, ami azt jelenti, hogy az uniós külügyminisztereknek nem áll majd rendelkezésére kész megállapodás, amikor hétfőn Luxemburgban összeülnek, hogy megvitassák a háborút.

Ukrajna számára a tétlenség ára emberéletekben mérhető

– hangsúlyozta Kuleba.

 

POLITIKA

Címkék:

ukraine, war, weapons