Fojtófogást alkalmaztak a magyar politikus testőrei egy járókelőn – VIDEÓ

Fojtófogást alkalmaztak a magyar politikus testőrei egy járókelőn – VIDEÓ

Fojtófogással vittek le a földre egy kutyasétáltató férfit egy kampányrendezvénynél a miniszterelnök-jelölt aspiráns testőrei. Az esetről videó is készült, és a rendőrségi is eljárást indított az ügyben. A magyar Jobbik nevű párt már számtalan antiszemita és rasszista botrányba keveredett már korábban is, a verbális agresszió után most itt az újabb, megdöbbentő eset.

NAGYVILÁG POLITIKA 2021. SZEPTEMBER 8. 15:50

A Jobbik nevű magyar párt egy kampányrendezvényén támadott rá egy kutyát sétáltató járókelőre a párt elnökének, Jakab Péternek a sofőrje és a testőre. A férfit fojtófogással teperték le, az esetről járókelők készítettek felvételt, amit a Ripost című lap szerzett meg.

Az ügyből rendőrségi feljelentés is lett, jegyzőkönyv rögzíti, hogy Jakab Péter testőre és sofőrje az elkövető, írja a lap. Hozzáteszik, hogy az ügy körülményit még vizsgálja a rendőrség.

A fojtófogás alkalmazása már csak azért is egészen meghökkentő, mert az elmúlt másfél évben rengeteget lehetett hallani annak veszélyességéről, miután George Floyd-nál is ezt a fogást alkalmazták a rendőrök. Sőt,

a fojtófogást Franciaországban be is tiltották,

a rendőrök nem alkalmazhatják többé. Erről azután döntöttek, hogy 2020 januárjában Párizsban fojtófogással tartóztatták le a rendőrök a futárként dolgozó Cédric Chouviat-t. A futár bekapcsolt mikrofonja felvette a jelenetet, így az is hallatszik a felvételen, hogy többször is arra panaszkodik, hogy rögtön megfullad. Kritikus állapotban szállították kórházba, ahol két nap múlva elhunyt.

A Ripost megjegyzi, hogy a fojtófogást alkalmazó biztonsági emberek egyébként rendszeresen követik Jakab Péter. A kampány-rendezvényeken azonban próbálnak észrevétlenek maradni, és csak távolról vigyázzák a Jobbik elnökét.

A Jobbik elnöke nem rég maga is agresszívan lépett fel egy munkással, egy választópolgárral szemben. Arról az esetről szintén több videófelvétel is készült, melyeken jól látható és hallható, hogy milyen agresszívan ordibál egy munkáját végző férfival Jakab Péter.

A videóból kiderül, hogy a Jobbik-elnök trágár szavakkal még meg is fenyegeti a sofőrt, tettlegességre azonban akkor nem került sor.

A Jobbik és a vele szövetséges Magyar Gárga már korábban is számtalan botrányba keveredett, a párt antiszemita- és rasszista megnyilvánulásai olyan súlyosak voltak, hogy még a nemzetközi sajtó is felfigyelt rájuk.

A The Telegraph antiszemita-felvonulásként tudósított az egyik jobbikos eseményről.

A BBC a Jobbik romaellenes akciójáról tudósított, míg a The Independent arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbik tiltakozott a Zsidó Világkongresszus budapesti ülése ellen.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

antisemitic, chokehold, Hungary, jakab péter, jobbik, racist