Hazugságcunamiban a magyar ellenzék

Az elmúlt hetekben, hónapokban számtalan valótlan állítást terjesztett a magyar ellenzék és médiája belföldön és külföldön egyaránt. A koronavírus-járvány miatt szükséges rendkívüli jogrend bevezetéséről, a pedofilok büntetéséről szóló törvényről és az adományozás átláthatóságát elősegítő kormányrendeletről is terjedt a fakenews. A V4NA-nak nyilatkozó politológus szerint a baloldali ellenzék egyéb kompetenciák híján ettől remél politikai hasznot.

POLITIKA 2021. JÚLIUS 8. 12:13

A magyar baloldal hatpárti koalíciójának tagjai tisztában vannak azzal, hogy nem tudnak kormányzóképes alternatívát felmutatni az Orbán Viktor vezette stabil jobboldallal szemben, ezért nem is ezzel próbálkoznak, hanem inkább a miniszterelnök démonizálásától és a Magyarországgal szemben folytatott nemzetközi lejáratókampánytól remélnek belföldi politikai hasznot. Ennek fényében minden egyes kormányzati intézkedés kapcsán álhíreket, hazugságokat terjesztenek és próbálják kiforgatni a valós tartalmukat, mondta el a V4NA-nak Deák Dániel a magyar XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A politológus annak kapcsán beszélt erről, hogy az elmúlt hetekben ismét több támadás is érte Magyarországot, és a kormány intézkedéseit.

Deák Dániel

Deák Dániel emlékeztetett, a koronavírus-járvány során az Európában bevett gyakorlatnak számító rendkívüli jogrend bevezetésekor is diktatúrát kiáltott a magyar ellenzék, „sőt még az Európai Parlamentben is vitanapot szerveztek ahelyett, hogy a védekezést támogatták volna”. Akkor a létező, magát függetlennek mondó ellenzéki média is minden erejével terjesztette ezt a narratívát, sőt, a nemzetközi mainstream sajtó is erről cikkezett.

A magyar gyermekvédelmi törvény semmilyen módon nem érinti a felnőtt homoszexuálisokat

„Nincsen ez másként a gyermekvédelmi törvény kapcsán sem, amelyet a balliberális oldal homofóbnak bélyegzett meg. A törvény a nemzetközi sajtóban elterjedt állítással ellentétben egyáltalán nem mossa össze a homoszexualitást a pedofíliával, azok elkülönítve szerepelnek a törvényben és nem érinti semmilyen módon a felnőtt homoszexuálisokat. A törvény csupán a kiskorúak védelmét célozza, védi őket a szexuális tartalmaktól, illetve a szülők számára autonómiát biztosít a szexuális nevelést illetően”, tisztázta a V4NA-nak a politológus.

A pedofília elleni törvényt érő támadások kapcsán Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az újabb baloldali kampány Magyarország ellen „újabb bizonyíték arra, hogy ma a baloldal a szabadság ellensége, mert szólásszabadság helyett általuk definiált politikai korrektséget, véleménypluralizmus helyett pedig véleményhegemóniát akarnak a maguk számára.” A magyar kormányfő megjegyezte azt is, hogy az „az új magyar törvény semmilyen magasztos eszmébe vagy európai jogszabályba nem ütközik. Az új magyar törvény csak világosan rögzíti, hogy a gyermekek szexuális neveléséről kizárólag a szülő dönthet. Az iskolai nevelés nem állhat ellentétben a szülő akaratával, az legfeljebb csak kiegészítő lehet, formáját és tartalmát pontosan meg kell határozni, és a szülők egyetértéséhez kell kötni.”

Deák Dániel hozzátette, a törvény kíméletlenül lecsap a pedofil bűnözőkre is, „amelyben egyébként társadalmi egyetértést van, ráadásul a balliberális hatpárti koalíció egyik tagja, a Jobbik meg is szavazta a törvényt a parlamentben. Tehát az sem igaz, hogy ez kizárólag egy Fidesz által támogatott törvény lenne, az ellenzék egyik legerősebb pártja is támogatta a parlamenti szavazásnál.”

Szerdán a törvényről tartott vitát az Európai Parlament. A vitát értékelve Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „hasznos vita volt”. Mint mondta, “az álláspontok teljesen letisztultak, minden világos és érthető. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat és szervezeteket engedjük be az óvodákba és iskolákba”, mondta, és kiemelte, hogy Magyarország ezt nem akarja.

A magyar kormány nem tiltotta be az adományozást

Hasonlóan sok álhír jelent meg politikai okok miatt az adományozás kapcsán is.

Egy, a múlt héten megjelent kormányrendelet szerint ugyanis az egyes szervezeteknek fel kell tüntetnie a számukra pénzügyi támogatást nyújtók nevét. A kormányrendelet megjelenése után azonnal számtalan álhír terjedt el az ellenzéki médiában, miszerint a kormány megtiltotta a névtelen adományozást.

Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár később arról tájékoztatott, hogy a Kormány a rendelet módosításával fogja egyértelmüsíteni, hogy az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint (kb. 1400 euró) alatti adományok felajánlása, miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye.

A V4NA-nak nyilatkozó politológus, Deák Dániel szerint

az álhírek, hazugságok terjesztésétől a rendelet kapcsán ismét csak politikai hasznot remél a baloldal és a baloldalt támogató média, a civil szervezetek riogatásával.

A kormány azonban egyáltalán nem tiltja meg az adományozást a megjelent tudósításokkal szemben, teszi hozzá a XXI. Század Intézet vezető elemzője, csupán más országok gyakorlatához hasonlóan előírja, hogy 500 ezer forint értékű pénzügyi adomány felett már nem maradhat névtelen az adományozó. Erre az átláthatóság miatt van szükség, hiszen sok esetben nem lehet beazonosítani, hogy egy-egy magát civilnek nevező szervezet valójában miből tartja fenn magát, legális-e az egyes NGO-k finanszírozása.

 

POLITIKA

Címkék:

fake news, Hungary, left, lie, opposition