Hemzsegnek a gyanús ügyek a baloldali párt árnyékkormányának belügyminisztere körül

Hétfőn jelentette be árnyékkormányának tagjait a magyarországi baloldali párt. A bukott exminiszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezette DK árnyékminiszterelnöke Gyurcsány felesége, Dobrev Klára, árnyékminiszterei sorában pedig egyetlen meglepetést keltő név Mustó Géza Zoltán árnyék-belügyminiszteré volt. A Magyar Nemzet megtudta, a Kőbánya alpolgármestereként ismert politikus joviális, behízelgő stílusával tört egyre feljebb Gyurcsány Ferenc pártjában, miközben azt híresztelte magáról, hogy „gazdasági szakember” és a „multik világából érkezett”. Ehhez képest Mustó Géza Zoltán évekig munkanélküliként tengette napjait, alpolgármesterré választása előtt sem volt bejelentett állása. Szakmai életútjáról semmilyen hitelt érdemlő információ nem lelhető fel.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 19. 17:19

Nyilvánosságra került, hogy kik alkotják Dobrev Klára árnyékkormányát.

Az árnyékkormány-alakítás leginkább kommunikációs akciónak minősíthető, s mint ilyennek, gyakorlati jelentősége egyáltalán nincs, politikai hozadéka sem lehet számottevő.

A névsorban felbukkanó egyik névnél ugyanakkor érdemes elidőzni: az országos politikában eddig teljes ismeretlen Mustó Géza Zoltán kőbányai alpolgármester kapta meg az árnyék-belügyminiszteri tisztséget.

Mustó szerepvállalása azért érdekes, mert személye egy ideje feszültségek forrása a Demokratikus Koalíción belül. A magyar baloldal tavaszi, katasztrofális választási eredménye nyomán a pártvezetés igyekezett olyan új politikusoknak fontos pozíciót találni, akik rátermettek – vagy annak tűnnek –, de kevésbé ismertek az országos politikában. Röviden: vérfrissítésbe kezdtek. Mindez természetesen ellentétes a régebbi párttagok érdekeivel, így egy DK-n belüli kör elkezdett kutakodni az új garnitúra múltjában. Köztük a legproblémásabbnak Mustó Géza Zoltán tűnt.

A Magyar Nemzettel DK-s politikusok vették fel a kapcsolatot, akik számos értesülést osztottak meg Mustóról informálisan. Mindez annak fényében érdekes, hogy az elmúlt években rengeteg kérdést juttatak el a DK – vagy akár az MSZP – sajtóosztályához, válasz viszont sosem érkezett.

Az első nagy dobás

Forrásaik szerint Mustó első nagy dobása a párton belül az lehetett volna, hogy Kőbányáról átül a főpolgármester-helyettesi székbe, ahol az Országgyűlésbe távozó Gy. Németh Erzsébetet váltotta volna.

Az végül a fővárosi vezetésen is múlott, hogy nem ő, hanem Bősz Anett lehetett Budapest második embere.

A történtekről először e-mailben kérdezte Mustót a Magyar Nemzet, aki a DK sajtóosztályához irányította őket, ahonnan szokás szerint semmiféle válasz nem érkezett. Amikor a politikust megkérdezték erről személyesen augusztus 22-én a kőbányai Városházán, heves gesztikuláció és grimaszolás kíséretében tagadta a felkérést.

Mindeközben a politikus önkormányzatnál dolgozó kollégái arról számoltak be, hogy az alpolgármester maga beszélt nekik a castingról. A DK-ból informálisan szintén megerősítették a felkérést.

Egy kontaktlencsegyártó állítólagos vezérigazgatója

Mustó Géza Zoltán roppant elfoglalt ember, ami abból adódik, hogy korábban egy multi vezérigazgatója volt – hallottuk több informátortól is. Olyannal is találkoztunk a kőbányai önkormányzatnál, aki szerint este 8 óra után érdemes keresni telefonon az alpolgármestert, mert gyakran tartózkodik az Egyesült Államokban, és az időeltolódás miatt a leggyakrabban ilyenkor szokta felvenni a készüléket.

Szintén több forrása mondta el a lapnak, hogy Mustó arról számolt be neki: a kérdéses multi egy amerikai–magyar kontaktlencsegyártó vállalat, többen pedig azt is hozzátették, hogy egy Budapest környéki városban, talán Gyálon vagy Vecsésen van telephelyük.

A Magyar Nemzet mindössze egy olyan céget talált, amelyre ráillik ez a leírás, érdeklődésükre azonban azt közölték, hogy még sosem hallottak Mustóról.

Az alpolgármesterről tudomásuk szerint egyetlen nyilvános életrajz sem lelhető fel az interneten, és a saját elmondásán kívül a kollégái sem tudnak semmit szakmai előéletéről, miközben a kőbányai DK elnökeként, a kerület alpolgármestereként, most már árnyék-belügyminiszterként és, úgy tudják, a párt budapesti elnökhelyetteseként is dolgozik.

Július végén számos kérdést küldtek Mustó Géza Zoltánnak a szakmai előéletével kapcsolatban, amelyre válasz sem tőle, sem pedig pártjától nem érkezett.

Amikor augusztus végén személyesen felkeresték, akkor azt válaszolta az életrajzával kapcsolatos kérdésre, hogy egyrészt „nem kívánok önökhöz felvételizni”, másrészt pedig azt tanácsolta: kutakodjunk. Megtettük.

Mustó, a munkanélküli

A Magyar Nemzet forrásai szerint az alpolgármester gyakori szófordulata saját magáról, hogy a „multik világából” érkezett, egy időre még a Facebook-oldalára is kiírta, hogy ő egy „gazdasági szakember”. Úgy tudjuk, Mustó Géza Zoltánnak egyetlen, mégpedig művelődésszervezői diplomája van. A politikustól hiába kérdezték, hogy milyen releváns szakmai tapasztalat alapján mondja magát gazdasági szakembernek.

A lap tudomása szerint Mustó a 2010-es években egyéni vállalkozóként dolgozott és hosszabb ideig, 2013 és 2017 között regisztrált munkanélküli volt.

Erre vonatkozó kérdéseikre szintén nem érkezett válasz. Információik szerint 2019-es alpolgármesterré választása előtti hónapokban is munkanélküli volt. Egyetlen, a nyilvános adatok alapján beazonosítható munkahelye egy kutyás vállalkozás, ahol a 2000-es évek második felében dolgozott a cég egyik képviselőjeként. A szóban forgó bt. kölyökkutyákat exportált az Egyesült Államokba, ám a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Mustó Géza Zoltánt sosem küldték ki üzleti ügyben az USA-ba.

POLITIKA

Címkék:

dk, Hungary, shadow government