Illegitimnek nyilvánította az EP az alkotmánybíróságot

Illegitimnek nyilvánította az EP az alkotmánybíróságot

Az Európai Parlament állásfoglalásban jelentette ki: az alkotmánybíróság nem független, illegitim és nem képes az alkotmány értelmezésére.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 22. 09:20

Illegitimnek nyilvánította a lengyel alkotmánybíróságot csütörtökön az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalás szerint az uniós adófizetők pénzét nem szabadna olyan kormánynak adni, amely megszegi az alapvető uniós értékeket. Az EP szerint a lengyel alkotmánybíróság „nem független”, és nem alkalmas arra, hogy a lengyel alkotmányt értelmezze.

A döntés összefügg azzal, hogy a lengyel alkotmánybíróság október elején kimondta, hogy a nemzeti alkotmány bizonyos esetekben elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben. Ezt a strasbourgi többség támadásként értékelte az európai értékek és jogszabályok ellen. A képviselők arra is felszólították fel az Európai Bizottságot, hogy – más súlyos szankciók mellett – állítsa meg vagy függessze fel az uniós pénzek kifizetését Lengyelország felé, utasítsa el a koronavírus-járványnyal összefüggő lengyel helyreállítási tervet.

Az állásfoglalást 502 uniós törvényhozó támogatta, 153 viszont ellene szavazott.

Franciaország és Németország nem csatlakozott a Lengyelország elleni támadáshoz, és a lengyel sajtó szerint az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is igyekezett távol tartani magát a vitától. Litvánia, Szlovákia és Románia „mérsékelt” hangnemet képviseltek, míg Magyarország és Szlovénia miniszterelnöke, Orbán Viktor és Janez Jansa támogatták Lengyelország miniszterelnökének, Mateusz Morawieckinek beszédében kifejtett álláspontját.