Kurz szerint a német választás eredményét egész Európa érezni fogja

Kurz szerint a német választás eredményét egész Európa érezni fogja

A németországi parlamenti választás eredménye fordulópont Európa számára – fogalmazott Sebastian Kurz osztrák kancellár.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 2. 10:11

Kívülről az a benyomásunk, hogy testvérpártunkban az elmúlt években nem ment minden tökéletesen – kommentálta az osztrák kancellár az elmúlt hétvégi Bundestag-választást, melyen a CDU/CSU helyett a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot.

Úgy fogalmazott, Németország az Unió legnagyobb és legerősebb országa, így kijelenthető, hogy a választás fordulópont volt Európa számára,

„teljes hatását európai szinten fogjuk érezni”.

Újságírói kérdésre úgy fogalmazott: a koalíciós tárgyalásokon múlik majd, hogy lehet-e baloldali elmozdulásról beszélni Németországban, egyelőre nem látja jeleit az „abszolút balra csúszásnak”. „De ismerem a pártok programját, és nem akarom, hogy az osztrák adófizetők fizessék az olaszok adósságát” – utalt az SPD által is támogatott közös európai adósságfelvételre.

Kiemelte azt is, hogy az országnak migrációs kérdésekben mindig problémái voltak Németországgal, mert „az más utat követett”.

A Bundestag-választáson a szociáldemokrata SPD a szavazatok 25,7 százalékával az első helyen végzett, a CDU/CSU 24,1-et, ezzel a második számú politikai erő lett Németországban. Jelenleg az SPD és a CDU/CSU is a harmadik helyen álló Zöldeket és a negyedik FDP-t próbálja megnyerni koalíciós partnernek.