Lassan többségben lesznek a katonai segítség ellenzői

Lassan többségben lesznek a katonai segítség ellenzői

Amíg a kormány hezitál és nem tudja eldönteni, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok nyomására küldjön-e Leopard 2-es tankokat a harcmezőre, az emberek egyre inkább ellenzik a harci járművek Ukrajnába küldését.

POLITIKA 2023. JANUÁR 23. 13:29

A német szövetségi kormány tétovázik a harckocsikkal kapcsolatban, miközben az embereket egyre inkább megosztja a kérdés, hogy Németország küldjön-e Leopard tankokat az ukrán-orosz háborúba. Az ARD, Németország regionális közszolgálati műsorszolgáltatóinak közös szervezete egy felmérés során kérdezte erről az embereket.

Mint kiderült, az emberek 46 százaléka még mindig támogatja, hogy Németország nehéz harckocsikat küldjön Ukrajnába, azonban mostanra már majdnem ugyanennyien, pontosabban 43 százalékuk határozottan ellenzi, hogy a szövetségi kormány ilyen modern tankokkal segítse az ukránokat a háborúban.

www.infratest-dimap.de

Az elmúlt hónapokban egyre csak gyarapodott azoknak a száma, akik úgy gondolják, hogy ezzel a lépéssel Németország jobban belefolyna a háborúba, míg egyre csak fogyatkozott azoké, akik nem félnek ettől a veszélytől. A megkérdezettek 11 százaléka vagy bizonytalan a kérdést illetően, vagy nem akart véleményt formálni. A különböző válaszok rendkívül eltérőek a földrajzi elhelyezkedés, a pártpreferencia és az korosztályok tekintetében is.

Míg Nyugaton minden második ember támogatja a nehéz harckocsik szállítását Ukrajnának, addig Keleten a többség (59 százalék) ellenzi ezt a lépést. A keleti országrészben élők tehát sokkal jobban tartanak attól, hogy veszélybe kerülne a biztonságuk.

Országszerte a fiatalabb és középkorú csoportok is túlnyomórészt ellenzik a nehéz harckocsik szállítását. A felmérés szerint a 18-34 évesek 52 százaléka azt mondja: „Németországnak nem kellene szállítania”. A felmérés szerint azonban a korosztályok közt felfelé haladva változik a hangulat. A 65 év feletti válaszadók körében csak 36 százalék ellenzi a szállítást, míg 52 százalék támogatja.

A felmérés a választásra jogosultak pártpreferenciái között is egyértelmű különbségeket mutat. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének szimpatizánsai közül 66 százalékuk, míg a Zöldek párt támogatóinak 61 százaléka támogatja, hogy nehéz harckocsikat szállítsanak Ukrajnának. A szociáldemokraták szavazói között már nagyobb a megosztottság, közülük 49 százalék támogatja a lépést, míg 40 százalékuk ellenzi. A liberális szavazók körében döntetlen az állás, 48-48 százalékuk támogatja, illetve ellenzi a tankok átadását. Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt támogatói mutatják a legnagyobb ellenállást, 84 százalékuk ugyanis elutasítja, hogy Németország ilyen módon belépjen a háborúba.

www.infratest-dimap.de

Óriási a vita és még nagyobb a nyomás a Olaf Scholz szociáldemokrata szövetségi kancelláron és kormányán a Leopard tankok miatt. Ukrajna és az USA mellett már az Európai Parlament is többször arra szólította fel a szociáldemokrata-liberális-zöld kormányt, hogy nehéz harckocsikkal támogassa Ukrajnát a háborúban és engedélyezze a többi országnak is a Leopard 2-es tankok szállítását. Bernhard Zimniok, az AfD európai parlamenti képviselője ezzel kapcsolatban egyébként megjegyezte a napokban, hogy mindez

„nem igazán meglepő, hiszen a múlt zöld pacifistái mára harcias agitátorokká váltak, akik az „értékalapú külpolitika” szellemében mindenhol eszkalációért kiáltanak. Scholz kancellárnak most határozottan ki kell állnia, és fel kell tárnia a béketárgyalások minden lehetőségét. A fegyverszállítás viszont csak még mélyebbre rántana minket egy olyan háborúba, amely nem a miénk”

– jelentette ki a jobboldali politikus. A Leopard 2-t egyébként a nyugatnémet hadsereg számára fejlesztették ki a hetvenes években, és az évtized végén állt szolgálatba. Ez a típus nagyon erős ágyúval és fejlett éjjellátórendszerrel van felszerelve. Szakértők ugyanakkor rámutattak arra, hogy viszonylag kevés harcmezőn jártak ezekkel a tankokkal, mert végül nem vetették be a hidegháborúban olyan számban, mint tervezték.

POLITIKA

Címkék:

eu, germany, leopard, ukraine, war